Nå har Gunnar (37) sett hele verden

Gunnar Garfors (37) fra Naustdal jubler på en strand i øysamfunnet Kapp Verde.

Gunnar Garfors (37) fra Naustdal jubler på en strand i øysamfunnet Kapp Verde. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Har vært i alle verdens land.

DEL

Gunnar Garfors (37) fra Naustdal, kunne torsdag slippe jubelen løs på en strand i Kapp Verde, hans siste land i hans storslagne reisemål: Å besøke alle land i hele verden.

Natt til torsdag kom Garfors til den vesle øygruppen, og kunne med det sette punktum både for det som har vært en nærmast kontinuerlig reise side han startet reiseeventyret på interrail med sin bror i 1992.

– FANTASTISK OG VEMODIG

– Nå er det faktisk både helt fantastisk og veldig vemodig på samme tid, sier Garfors, når han ser tilbake på alle land han har besøkt, og alle opplevelsene han har hatt.

Og selv om han hadde reist mye fra før, begynte prosjektet for alvor i 2008. Då hadde Garfors allerede vært i rundt 80 land.

– Jeg og min bror så en Firda-artikkel for langt tilbake om noen arbeidere fra Kirgisistan som beøkte Norge for å lære om vannkraft. Vi hadde aldri hørt om Kirgisistan, falt pladask for navnet og bestemte oss for å reise dit. Etter hvert vokste det frem et mål om å besøke alle land i verden som ender på «stan», sier Garfors, som målrettet besøkte «stan»-landene, ett etter ett.

VEDDEMÅL

Og etter at mengden stempel i passet vokste og vokste, ble han senere utfordret av en kamerat om å besøke alle landene i verden. Et mål kameraten så som umulig. Men Garfors lot seg trigge.

I jobben hans er han mye på reisefot, og slik sett var målet oppnåelig. Men det har krevd sine timer utenfor Norges grenser, og mye i slengen. På det meste har han hatt mellom 150 og 200 reisedøgn i året.

– Veddemålet var at jeg skulle greie det innen jeg ble 40, så slik sett greide jeg det med god margin, sier Garfors, som de siste årene har jobbet svært determinert for å nå målet, og til slutt Kapp Verde.

– Hit skulle jeg, om jeg så skulle rodd hit, ler 37-åringen.

VIL FREMDELES REISE

Og vel på plass på det avsluttende reisemålet, er han i godt selskap.

– Det har tatt helt av her. Eg har to brødre og en søster her, pluss åtte venner, og flere er på vei, sier Garfors, som ser det som fantastisk at så mange kunne være med å markere reisebragden.

Og selv om han nå skal nyte tilværelsen i øysamfunnet med dykking, snorkling og annen avslapping, vet han ikke hvor snart det vil begynne å krible i reisefoten igjen.

– Det kan ta noen få uker, så kan jeg begynne å tenke. Hva kan jeg gjøre nå? spør Garfors, som ganske bastant kan si at reiselysten, den har han ikke tapt.

– Det er som et virus som jeg er glad for at jeg har, sier Garfors, som påpeker at selv om han har vært i alle land, er det fremdeles mye han ikke har sett.

PS. Ifølge Enkelt Forklart er det 196 uavhengige land i verden. Her er en lenke til Wikipedias liste over stater.

Artikkeltags