Nå kommer Vaffelgutta til Bergen

Peter Levi Skogvang (tv) startet opp Vaffelgutta i februar i år. Sammen med seg har han blant andre Lars A. Johnsen, og i løpet av august starter de opp med vaffelutdeling også i Bergen.

Peter Levi Skogvang (tv) startet opp Vaffelgutta i februar i år. Sammen med seg har han blant andre Lars A. Johnsen, og i løpet av august starter de opp med vaffelutdeling også i Bergen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

En vaffel med syltetøy, et smil og en liten prat kan gjøre dagen til en hjemløs litt bedre.

DEL

Det oppdaget Peter Levi Skogvang (24) i februar i år.

– Egentlig startet det hele litt tilfeldig da min kone og jeg hadde vaffelrøre til overs. Jeg skulle på sykkeltur med en kompis, og fikk ideen om å steike opp resten av røren og gi vaflene til noen hjemløse. Vi fikk veldig god respons på de åtte-ti vaflene vi delte ut, og vi så umiddelbart at det vi gjorde betydde noe for dem, sier gründeren bak Vaffelgutta.

ENORM RESPONS

Skogvang skjønte raskt at dette var et stunt han måtte gjenta. Han opprettet Vaffelgutta på Facebook, og i løpet av fem timer hadde de fått over 600 følgere.

– Responsen var enorm. Dagen etterpå ble jeg intervjuet av dittoslo, og mange frivillige meldte seg, forteller Skogvang.

Dermed var snøballen i gang, og den rullet fort. I dag jobber en kjerne på syv personer, samt opp mot 150 frivillige med å steike og levere ut vafler til hovedstadens hjemløse. I løpet av august starter Vaffelgutta opp i Bergen.

– Hvorfor tror du at dere umiddelbart fikk så god respons på vaflene?

– Det er nok fordi dette er veldig enkelt å gjøre, samtidig som det betyr mye for dem vi treffer. Og det er ikke først og fremst vaffelen som er viktig, men det at vi har tid til en prat og ser de hjemløse som i mange tilfeller er vant med å bli oversett. Dette viser at det ikke skal så mye til å utgjøre en forskjell, sier Solvang til BA.

STARTER I BERGEN

Noen smiler, andre ler, mens atter andre igjen gråter en skvett når Vaffelgutta kommer syklende i sine røde sykkeldrakter og deler ut vafler.

– Det betyr veldig mye for dem, og det betyr selvsagt mye for oss personlig å oppleve den gleden hos et annet menneske. I tillegg skal det sies at en vaffel kan være svært viktig næring for mange av de hjemløse, sier Skogvang.

Det er gründerens lillebror, Adrian Skogvang (21) som nå starter opp en Vaffelgutta-filial i Bergen i løpet av måneden.

– Jeg ser frem til å begynne i Bergen, vi vet at det er mange hjemløse også her, sier han.

Denne uken ser Skogvang for seg å gjøre litt undersøkelser for å kartlegge de hjemløse i Bergen, men allerede neste uke planlegger han sin første vaffelutdeling i byen.

ØNSKER SEG SPONSORER

Så langt er det ildsjelen bak Vaffelgutta som betaler det meste av ingrediensene til de 40-60 pakkene med vafler gjengen lager hver uke. Og stekingen foregår hjemme hos ekteparet Skogvang.

– Hos oss lukter det vafler hver onsdag, smiler Peter Skogvang.

Noen sponsorer har gruppen fått, blant annet på sykkelbekledning, smør, brunost og syltetøy. Men andre bidragsytere tas i mot med takk.

ØNSKES VELKOMMEN

– Sånt liker vi, smiler Megafon-redaktør Thomas Anthun Nielsen.

I Oslo samarbeider Vaffelgutta med =Oslo og Kirkens Bymisjon.

De ser for seg å få hjelp av Megafon og Bymisjonen også i Bergen for å kartlegge hvor de hjemløse befinner seg.

Megafon-redaktør Anthun Nielsen gleder seg over den nye aktøren som nå inntar Bergen.

– Alle initiativ som kan gjøre hverdagen bedre for de hjemløse, setter vi stor pris på. Det er de mellommenneskelige relasjonene som endrer liv.

Fungerende daglig leder i Kirkens Bymisjon, Cathrine Halstensen, ønsker Vaffelgutta hjertelig velkommen til Bergen.

– Et kjempepositivt tiltak. De yter en viktig omsorg ved å bry seg på den måten. Dette er nok kjærkomment for dem som oppholder seg på gaten.

Den ferskeste tellingen fra NIBR vinteren 2012, viser at det er totalt 6200 bostedsløse i Norge, 1376 i Oslo og 616 i Bergen.

Artikkeltags