Nå skal politikerne løse turistbuss-floken

Artikkelen er over 4 år gammel

Og det skal fremmes krav om at turistbussene skal bli utslippsfrie

DEL

Bystyret i Bergen vedtok onsdag å be byrådet om å legge frem en plan for hvordan de skal løse trafikkproblemene som forårsakes av turistbusser på Vetrlidsallmenningen om sommeren, samt å stille krav til at sightseeing-busser er utslippsfrie.

Forslaget, som ble enstemmig vedtatt, ble i utgangspunktet fremmet av Sondre Båtstrand (MDG) og Endre Tvinnerheim fra Byluftslisten.

– Trafikkaos hver sommer

I tillegg til å løse parkeringsfloken foreslo de to også å forby turistbussene å kjøre i enkelte gater, begrense antallet busser samt å be byrådet stille krav til nullutslippsbusser.

– Vi er så heldige å bo i en by som mange vil komme til og oppleve, men dette utløser det samme trafikkaoset hver sommer, skaper konflikter med andre trafikanter og fører med seg luftforurensning, støv og støy, sa Båtstrand fra Bystyrets talerstol. 

Bakgrunnen for forslaget er at det nå er fire ulike selskaper som har fått konsesjon til å kjøre sightseeing-rute med såkalt hop-on/hop-off-buss i Bergen sentrum.

–Bergen tiltrekker seg turister med sine sjarmerende, trange gateløp og prisbelønte byrom, men når disse fylles av store busser og eksos, ødelegger vi det vi ønsker å vise frem.

Han påpekte at el-busser er et alternativ, som blant annet brukes i Stavanger. De andre to punktene i forslaget ble stemt ned.

– Enig i at turister bør ta beina fatt

Ansvarlig byråd Henning Warloe var langt på vei enig i forslaget, men påpekte at det er Fylkeskommunen som gir konsesjoner til de ulike busselskapene.

– Bergen kommune er høringsinstans, men et par av de konsesjonene som foreligger går ikke ut før i 2022. Vi mener utslippskravene bør skjerpes betydelig, sa byråden.

– I tillegg er jeg enig i beskrivelsen av at enkelte gater burde stenges, og at flere turister burde ta beina fatt.

Høyre la frem et alternativt forslag til de to siste punktene i forslaget, fordi de mener det er viktig ikke å glemme at turistene er viktig for Bergen, og ikke vedta noe som ødelegger for turistnæringen, som fikk støttet i bystyret.

Ikke enkelt problem

Byråd Warloe lovet at de skal se på alle mulighetene for å finne løsning på de gjentakende problemene med bussene på Vetrlidsallmenningen, men understreket at det ikke er et enkelt problem, som flere før ham har prøvd å løse.

– Næringsdrivende forteller at det er uholdbare forhold, så vi må se på alle muligheter vi kan komme på for å løse dette.

Artikkeltags