Straxhuset i Bergen advarer om uvanlig sterk heroin

Av og
Artikkelen er over 1 år gammel

Denne uken sendte Straxhuset ut en beskjed til sine samarbeidspartnere om at det er uvanlig sterk heroin i omløp i Bergen og omegn.

DEL

Målet er å unngå overdoser med det sterke stoffet.

Brukere slo alarm

Enhetsleder Hugo Torjussen ved Straxhuset i Bergen bekrefter at de har sendt ut en advarsel.

– Postmottaket på Sprøyterommet fungerer som et sted brukere kan varsle om slike ting. Her har vi fått inn melding om sterk heroin, og vi kan også se at brukere blir tyngre og enn ellers ved injisering, sier han til BA.

Advarselsen ble sendt ut til blant andre sosialtjenesten, Foreningen for Human Narkotikapolitikk i Hordaland, Kirkens Bymisjon, MO-sentrene, politiet og andre som har kontakt med brukere av narkotika.

– Det er alltid farlig med sterkt heroin i omløp. Det er derfor viktig at vi når ut til brukerne slik at de kan justere dosen eller for eksempel ta halvparten først og resten etterpå.

Ikke sett flere overdoser

– Har dere sett flere overdoser den siste tiden som følger av dette sterke stoffet?

– Vi har jevnlige overdoser og overdoserte brukere ved Sprøyterommet, men det har ikke vært en markant økning nå.

– Vet dere noe om hvor dette stoffet kommer fra eller hvem som distribuerer det?

– Nei, i dette tilfellet vet vi ikke det.

Straxhuset sender også ut lignende advarsler når det for eksempel blir kjent med at det er urent stoff i omløp eller hvis brukere blir syke av stoff.

I 2017 var det 40 narkotikautløste dødsfall i Hordaland. Det viser ferske tall fra dødsårsaksregisteret til Folkehelseinstituttet.

Dette er en nedgang fra 2016, da 50 personer mistet livet som følge av narkotikabruk. I 2015 var tallet 29.

83 prosent av dødsfallene er knyttet til bruk av opioider. Det gjelder da både naturlige opioider som heroin, metadon og morfin samt syntetiske opioider.

Kombinasjon av stoffer

De to siste årene har bruk av heroin ikke vært den hyppigste årsaken.

Folkehelseinstituttet (FHI) påpeker at det kan være vanskelig å avgjøre om døden skyldes inntak av et enkelt stoff eller en kombinasjon av flere.

Antall narkotikautløste dødsfall påvirkes av mange faktorer, som for eksempel trender knyttet til hvilket stoff som brukes og renhetsgrad av dette.

Artikkeltags