Gå til sidens hovedinnhold

– Nathan bør få bli

Artikkelen er over 9 år gammel

Marte Mjøs Persen (Ap) går mot sin egen regjering.

I november i fjor skrev BA om lille Nathan fra Ytre Arna for første gang. Han er seks år og har bodd i Bergen hele sitt liv.

Likevel står han i fare for å bli sendt ut av landet til Etiopia hvor familien kommer fra. Som kjent har Norge nylig undertegnet en tilbake en utleveringsavtale med Etiopia.

– GÅR MOT EGEN REGJERING

Flere krever nå at barneministeren skal komme på banen.

Lederen av AP Bergen, Marte Mjøs Persen, er blant dem som har støttet Nathan.

– Det var din partikollega Pål Lønseth som signerte utleveringsavtalen og han har sagt at han er svært fornøyd. Hvor store uenigheter er det internt i Arbeiderpartiet i denne saken?

– Det kjenner jeg ikke til, sier hun.

På årsmøtet på lørdag skal AP Bergen blant annet diskutere flyktningpolitikk, men Persen ønsker ikke å forskuttere eventuelle debatter som kan dukke opp der.

– Når det gjelder Nathan og hans sak har jeg hele tiden ment at han har vært her så lenge at han burde få opphold, men jeg kjenner ikke utleveringsavtalen eller forholdene i Etiopia godt nok til at jeg kan kommentere selve avtalen.

– PRESSET ØKER

Aina Heldal Bøe kjemper for at sønnens bestekamerat skal få bli i Ytre Arna. Fredag var hun i Oslo hvor hun hadde flere møter for å samle støtte for Nathan (6) og de andre barna som risikerer å bli sendt ut av landet de er født i.

– Jeg kan si helt sikkert at saken får stor støtte og at presset øker for Arbeiderpartiet. Saken vokser for hver dag, sier Helldal Bøe til BA.

– REGJERINGEN MÅ GJØRE NOE

Hun tror det bare er et tidsspørsmål før regjeringen må foreta seg noe.

– At det er Arbeiderpartiet med sine verdier som står bak denne avgjørelsen er like uforståelig som behandlingen av disse barna.

– Jeg er overbevist om at Arbeiderpartiet vil snu fordi presset nå er så stort fra deres egne, sier hun.

Samfunnsdebattant Erling Borgen er en av dem som har engasjert seg etter at statssekretær Pål Kulø Lønseth i Justisdepartementet sa at tiltakene med asylbarn og utvisning var en avveining mellom barns rettigheter og innvandringsregulerende tiltak.

– Stikk i strid med både FNs barnekonvensjon og norsk lov, der det slås fast at barns beste skal komme foran innvandringsregulerende tiltak, sier Borgen.