Siden 3. juni i år har 14 ungdommer i samme miljø anmeldt drapstrusler til politiet. En av dem er Cecilie Andersens datter (14). Hun har blitt terrorisert og hetset på det groveste i sosiale medier.

LES OGSÅ: Cecilies datter (14) har blitt drapstruet og terrorisert i tre måneder

Venter på oversettelse

5. september toppet det seg da en falsk Facebook-profil med datterens navn skrev minneord om 14-åringen. Da tok politiet kontakt med Facebook. De forsøkte da å få ut opplysninger uten en rettslig kjennelse.

Fire dager senere opplyste politiet at Facebook har avslått å hente ut informasjon før de får en kjennelse.

Politiet gikk rettens vei, og skaffet kjennelsen. Etter å ha fått kjennelsen, jobber de nå med å få den oversatt til engelsk, før den kan sendes videre.

– Facebook krever rettslig kjennelse, og det tar uforholdsmessig lang tid. Det er dessverre ute av våre hender, opplyser Tore Salvesen, politistasjonssjef ved Bergen vest politistasjon.

– Moren til 14-åringen er kritisk til at det tar så lang tid å få ut informasjon. De opplever situasjonen som uutholdelig. Hva tenker politiet om det?

– Arbeidet opp mot Facebook er veldig byråkratisk og tungrodd, men vi er nødt til å forholde oss til det. Ting tar altfor lang tid. Jeg forstår at dette er et stort press på de involverte, påpeker Salvesen.

Politiet har også rådført seg med Kripos i saken.

– Meld dere

– Hos oss er saken høyt prioritert. Vi skal oppklare denne saken, og vi gir oss ikke før vi er kommet til bunns i dette, sier Salvesen.

Han ber gjerningspersonene stoppe truslene og hetsen umiddelbart.

– Min oppfordring til de som står bak dette er at de bør melde seg. Gjør det før vi står på døren. Og når vi gjør det, blir det ubehagelig. Da ransaker vi rommet, huset der de bor, samt på skolen. Det bør være en motivasjon til å kaste inn håndkleet, sier Salvesen.

– Truslene har ikke opphørt til tross for at både politiet og Kripos er på saken. Føler du at mobberne leker med politiet?

– For oss er ikke dette en lek. Dette er dødsens alvor, og en sak vi skal gjøre alt vi kan for å komme til bunns i, sier politistasjonssjefen til BA.

«Får det som vi vil»

I en ukes tid opphørte netthetsen, før det denne uken ble opprettet nye falske profiler på Facebook.

Flere i 14-åringens omgangskrets fikk meldinger der mobberne forteller at 14-åringen skal avslutte livet.

«Hun skal ta sitt eget liv og da skal vi la dere være i fred!».

Tirsdag kveld fikk flere meldinger på sin innboks som angivelig skal være skrevet av Andersens datter.

«Nå får vi det som vi vil. NN har sendt oss dette. Hade bra!»

Dette har de sendt til flere personer, deretter kommer en melding som de påstår er skrevet at 14-åringen:

«Nå har dere ødelagt livet mitt nok. Jeg er lei dere. Nå skal dere få det som dere vil! Jeg skal forsvinne langt vekk men da må dere aldri plage NN eller noen andre igjen».

Trøtt og utslitt

– Hva tenker du som mor når noen utgir seg for å være din datter og skriver at hun har tenkt til å ta livet sitt?

Cecilie Andersen sukker. Hun er trøtt og utslitt.

– Helt ærlig, så holder det på å vippe for meg. Samtidig så blir jeg nesten ikke sjokkert lengre. Dette viser nok en gang med all tydelighet at dette er alvorlig syke personer som har som intensjon at min datter skal ta livet av seg. De gir seg virkelig ikke, sier Andersen.

Datteren selv har tatt de siste meldingene tungt, og har det vanskelig om dagen.

– Vi mister motet litt hver dag. Vi blir helt tappet for energi, og har svært lite å gå på.

Likevel prøver trebarnsmoren å holde hodet kaldt, og takk pent nei til alle tilbud hun har fått fra mennesker som ønsker å løse saken med fysiske midler.

– Vi kan ikke ty til vold, da er vi ikke bedre enn dem. Men det begynner å haste nå. Min datter mister skolegang og sosialt liv, familien lider under dette, sier Andersen til BA.

Ryktene går

– Har du ingen formening om hvem som kan stå bak truslene?

Hun tenker seg godt om før hun svarer. Så lenge denne saken har vært offentlig, har hun vært krystallklar på at hun ikke ønsker å mistenke noen, hun vil for all del unngå heksejakt på uskyldige.

– Jeg må tro at politiet skal løse denne saken, men det er klart ryktene går. Jeg mistenker mange, jeg. Men det har jo vært litt av spillet hittil, at de skyldige har kastet mistanke over på uskyldige. Samtidig er det klart at det er mange der ute som vet noe om denne saken, sier Andersen.

Hun sier til BA at hun er glad for at ministre og andre har vist medfølelse for situasjonen familien er i, men etterlyser handling.

– Hadde dette tatt så lang tid å løse dersom det var en offentlig person sin datter det dreide seg om? Det er fint at de engasjerer seg, men det hjelper så lite. Vi må ha handling nå slik at ikke min datters og andres liv blir ødelagt, sier Andersen fortvilet.

Flere hundre i mobbetog

Torsdag kveld ble det arrangert mobbetog i Olsvik. Flere hundre deltok.

Også skolebyråd Jana Midelfart Hoff (H) deltok i toget.

 – Dette er noe av det flotteste jeg har vært med på. At et samfunn samler seg så spontant på grunn av en viktig sak, sa Midelfart Hoff til BA.

Både i forkant og etterkant av toget er det kommet inn stygge meldinger til flere i 14-åringens vennekrets.

«Du skal vite at vi snart får kloa i dere alle...Toget som er arrangert er helt latterlig. Så teit».