To unge jenter ved Olsvik skole bestemte seg raskt for at de ville gjøre noe konkret da de leste historien om Cecilie Andersens datter i BA på mandag.
Datteren har blitt drapstruet og terrorisert på internett i tre måneder.
Tog mot mobbing
– Jeg gråt da jeg leste historien hennes, sier Emilie Hovland (13) til BA.
– Det var grusomt å lese de meldingene som den jenten har fått. Det er nesten ikke mulig å forestille seg at det går an, sier Maria Louise Pettersen (13).
Sammen med sine foreldre fant jentene ut at de ønsket å starte en Facebook-gruppe mot mobbing. I løpet av bare noen få dager har gruppen fått 2000 medlemmer, og neste uke arrangerer de tog mot mobbing i Olsvik.
– Vi har lyst å gjøre noe for å vise at vi bryr oss. Det er en fantastisk tanke at vi kanskje kan hjelpe til med å gjøre noens hverdag bedre med dette, sier Maria Louise.
Positivt tog
De understreker at både gruppen og toget skal være positivt og støttende.
– Det er viktig at folk forstår at vi ikke er ute etter å ta noen. Vi gjøre dette for å vise støtte til 14-åringen og alle andre som blir mobbet. Dette skal være et positivt tog som viser at vi står sammen, vi skal ikke lenger tolerere at folk blir mobbet, sier Emilie bestemt.
Yngve Hovland er Emilies far. Han har hjulpet jentene med å lage Facebook-gruppen.
– Jeg ble rystet og ekstremt lei meg da jeg leste saken om Cecilie Andersens datter. Jeg skjønner rett og slett ikke hvordan sånne ting kan skje. Jeg har store vansker med å forstå at en slik sak kan gå så langt uten at man er i stand til å stoppe den, sier Hovland til BA.
Bry oss mer
Han er krystallklar på at mobbing ikke kan aksepteres.
– Jeg er opptatt av at dette ikke bare skal bli nok en sterk historie. Dette må sørge for at vi griper tak i problematikken og gjør noe vedvarende.
– Hva skal vi gjøre for å få slutt på mobbing?
– Vi må være til stede for hverandre. Samarbeidet mellom skole og ulike fritidsaktiviteter må bli bedre, de må ikke få gjemme seg bak taushetsplikten. Det er det jo bare de unge som taper på. Dessuten må vi snakke med ungene våre. Vi må slutte å gå i skyttergravene dersom noen mener ungene våre har gjort noe galt. Vi må spørre våre egne barn om deres venner har det bra også. Vi må rett og slett begynne å bry oss, sier Hovland bestemt.
Vinden har snudd
Sammen med en gruppe foreldre og elever ved Olsvik skole har han møtt opp i Olsvikparken for å treffe BA. Sammen med dem er Cecilie Andersen, mor til den 14 år gamle jenten som har levd med drapstrusler og netthets de siste tre månedene.
– De har tatt et helt fantastisk initiativ, og jeg synes det er utrolig tøft gjort av dem. De våger å stikke seg frem, og de viser at det finnes oppegående unger som vil være med å gjøre en forskjell. Det er rørende, sier Andersen til BA.
Hun opplever nå at vinden har snudd i nærmiljøet, både blant ungdom og voksne.
– Vår historie er dessverre ikke enestående, men vi ga den et ansikt. Det har fått folk til å våkne. Det har fått foreldre og barn til å snakke samme, ungene selv er våkne og kampklare.
Støtte og godhet
Andersen er imponert over det store engasjementet hun nå opplever.
– Det positive seirer uansett, sier trebarnsmoren.
Hun forteller at datteren er lettet og glad over all responsen familien har fått etter at de fortalte historien sin i BA.
– Nå kjenner hun på håpet. Vi har ikke fått noen hatmeldinger siden lørdag, nå føler vi støtte og godhet, sier Andersen glad.
Mobbetoget går fra Olsvik skole torsdag 17. september klokken 19.