I løpet av mandag kveld og tirsdag formiddag, har brukere av to falske profiler på Facebook tatt kontakt med hennes 14 år gamle datter og minst tre andre i hennes omgangskrets.

BA skrev i forrige uke hvordan 14-åringen har blitt drapstruet og sjikanert på det groveste på sosiale medier i tre måneder. Også en rekke andre i hennes vennekrets har vært utsatt for lignende trusler.

Utgir seg for å være andre

Les også

Cecilies datter (14) har blitt drapstruet og terrorisert i tre måneder

– Taktikken denne gangen er litt annerledes enn drapstruslene vi har levd med i tre måneder. Denne gangen utgir de seg for å være andre som har opplevd det samme som min datter, og gir uttrykk for sympati og medfølelse, forklarer Andersen.

På den måten forsøker personene å starte en dialog, uten at de så langt har lyktes med det. Kort tid etter at kontakt er opprettet, har profilene blitt slettet igjen.

– Hvorfor tror dere dette er falske profiler?

– Av flere grunner, blant annet fordi de er nyopprettet og blir slettet igjen fort. Dessuten utgir personene seg for å være noen de ikke er, blant annet har den samme personen både oppgitt til en å være BA-journalist, og til en annen å være en 13-åring, sier Andersen.

En i 14-åringens vennekrets fikk denne uken tilsendt denne meldingen (gjengitt med skrivefeil):

«Denne jenten burde skammer seg. Hun bør føle seg dum som har latt de som gjør dette la det hå ut over andre. Håper hun til neste gang bare gjør som disse sier.»

Både mottakeren av meldingen og 14-åringens mor mener at meldingen handler om 14-åringen.

Godhet og varme

Statsministeren ber 14-åringen fatte motEtter at Cecilie Andersen forrige lørdag la ut det harmdirrende innlegget om familiens opplevelser den siste tiden, har nett-truslene opphørt. Mandag i forrige uke fortalte hun sin sterke historie i BA, og i drøyt en uke har familien fått ro fra alt det negative.

– Det har vært helt fantastisk. Alt det vonde, alle de fæle meldingene har vært erstattet med godhet og varme fra kjente og ukjente. Det har vært godt. Vi har virkelig kost oss sammen, sier Andersen.

Hennes 14 år gamle datter var bortreist forrige uke. Nå er hun hjemme igjen, og ganske overveldet over alt som har skjedd.

– Det var deilig å slippe å måtte lese alle de stygge meldingene. Da jeg kom hjem, var innboksen min full av hyggelige meldinger. Jeg er kjempeglad for alle som støtter oss, og synes det er veldig bra gjort av de to jentene som skal ha tog mot mobbing, sier 14-åringen til BA.

Ble lei seg

Selv om de nye meldingene hun har fått de siste dagene, ikke har vært negative, ble 14-åringen lei seg da hun forsto at de var falske.

– Jeg trodde personene som skrev til meg var ekte, derfor ble jeg først lei meg på deres vegne for at de også hadde opplevd mobbing. Selv om de ikke har sagt noe stygt til meg ennå, er det ikke greit at de har begynt igjen. Jeg synes det er dumt at de tror at de ikke blir tatt, sier 14-åringen.

Andersen gikk umiddelbart til politiet tirsdag med alle opplysninger om de nye falske profilene. Hun er sjokkert dersom det er de samme som har sendt drapstrusler til datteren og en rekke andre, som nå har igjen tatt kontakt via Facebook.

– Jeg veksler mellom å være fly forbanna og dypt deprimert. Jeg trodde ærlig talt ikke at det var mulig å være så syk. De som står bak dette må være alvorlig syk. Dessuten lurer jeg fælt på hvordan de kan føle seg så trygge på at de ikke blir tatt, sier Andersen opprørt.

Liv har gått tapt

Trebarnsmoren føler seg fortsatt ivaretatt av politiet i Bergen vest, men setter store spørsmålstegn ved etterforskningen av saken. Hun etterlyser nok en gang et sted å henvende seg for andre i hennes situasjon.

– Vi er ikke de første som oppleved nettmobbing, og vi blir sikkert ikke de siste. Hvorfor finnes det ikke et organ eller en etat, et tverrfaglig team som kan hjelpe? Jeg har satt i telefonen i tre måneder med ulike instanser, uten å komme noen vei. De som har makt til å gjøre noe med dette, må gjøre det. Det har allerede gått liv tapt i mobbesaker, må vi miste flere, spør Andersen.

Fortvilet og sint

Hun er tydelig engasjert, og svært frustrert over opplevelsene hun har hatt gjennom sommeren.

– Jeg føler at politiet gjør det de kan, men de er bundet av lover og manglende ressurser. Ting tar for lang tid. Det er for mye venting. Hvorfor tar det så lang tid å komme gjennom hos Facebook, hvorfor tar analysen av beslaglagte telefoner så lang tid? Jeg vet ikke hvor proppen er, men resultatet er uansett at saken stopper opp. Vi lever midt i dette helvetet, når skal vi få sove om natten, når skal vi få fred?

Tipsdusør: 30.000 kronerHun sukker og innrømmer gjerne at hun er fortvilet og sint.

– Er det virkelig sånn at det er de som gjør dette mot min datter som skal beskyttes av loven og personvern, mens de som blir utsatt for dette får livene sine ødelagt? Er det i det hele tatt noen som forstår hvilke traumer og konsekvenser det gir et menneske som på daglig basis blir fortalt at hun er verdiløs og bedt om å ta sitt eget liv?

Systemendringer

Når denne saken en gang får sin løsning, håper Andersen det ligger lærdom i hennes opplevelser. Hun håper og tror at de som kommer etter dem skal få sine saker løst lettere.

– Når det viser seg å være så lett å terrorisere så mange over så lang tid, så sier det meg at vi må jobbe mot mobbing på en annen måte enn vi gjør i dag. Det må systemendringer til, sier Andersen til BA.

Hun sukker igjen og ser ut vinduet.

– Jeg har fått nok nå. Dette må stoppe, sier hun rasende.

Jobber med saken

Politiet bekrefter at de har vært i kontakt med Andersen, og at 14-åringen er blitt kontaktet på nytt.

– Vi jobber med saken. Vi er i kontakt med Facebook, men de trenger mer informasjon før de kan hjelpe oss, forteller Svein Føllesdal, politioverbetjent ved Bergen vest politistasjon.

– Hva slags informasjon ber de om?

– De trenger rettens kjennelse. Den har vi fått, men den må oversettes til engelsk før vi kan sende den, sier Føllesdal.

– Andersen sier hun tror dere gjør dere kan, men sier hun synes ting tar for lang tid. Hva sier dere til det?

– Ja, ting tar tid. Men vi kan ikke ta noen snarveier, sånn sett er vi litt bundet, sier politioverbetjenten.