Gå til sidens hovedinnhold

Ni skoler mister godkjenningen

Artikkelen er over 7 år gammel

Trange klasserom, fukt og dårlig luft gjør at ytterligere ni skoler mister helseverngodkjenningen.

–Det kom ikke som noen overraskelse at vi mistet godkjenningen. Vi har det for trangt og luftkvaliteten er ikke god nok. Skolen er godkjent til 200 elever. Per i dag er vi 216. Derfor må vi passe på at én klasse alltid er ute. Hver dag er et puslespill, sier rektor Thorstein Ingebrigtsen ved Kronstad skole.

ENDRET RUTINER

I går hadde han sin første dag på jobb etter ferien. I et brev fra Etat for helsetjenester kunne han lese at Kronstad skole blir fratatt helseverngodkjenningen (den såkalte arbeidsmiljøloven for skoleelever), i likhet med åtte andre grunnskoler i Bergen.

Etaten har allerede trukket godkjenningen for Eidsvåg, Haukedalen, Ytre Arna, Skeie og Kirkevoll skole. Nå varsler de at også Riple, Christi Krybbe, Loddefjord og Kronstad skole mister sin godkjenning.

Tidligere har det kommet frem at flere skoler med godkjenning av gammel dato har vesentlige mangler. Derfor har etaten nå gått gjennom 17 nye skoler. 16 av dem hadde helseverngodkjenning fra før av.

–Vi var forberedt på feil og mangler, så vi ble ikke så overrasket. Forfallet i bergensskolen er kjent, sier avdelingsleder Sonja Skotheim ved Etat for helsetjenester.

Etaten har tidligere i år varslet at de ville endre rutinene sine og frata dårlige skoler helseverngodkjenning.

Skotheim understreker at ingen av skolene blir stengt, men at kommunen må gjennomføre en rekke tiltak for å sikre arbeidsforholdene til elevene.

–Ved en del skoler har vi pålagt kommunen å gjennomføre luftmålinger. Dersom resultatene er dårlig, kan mer akutte tiltak bli aktuelt, sier Skotheim.

24 SKOLER UTEN GODKJENNING

Totalt er det nå 24 av 89 grunnskoler i Bergen som ikke har helseverngodkjenning. Dette til tross for at ti skoler fikk godkjenning i fjor. To skoler har så langt fått godkjenning i år.

Byrådet hadde som mål å godkjenne 11 av de 22 skolene som ikke var helseverngodkjent i løpet i 2012. Det er et mål de må se svært langt etter.

–Det siste året har kommunen jobbet iherdig for å utbedre skoler. De har satt inn vifter og skiftet gulvbelegg. Skolen er sånn sett i bedre stand nå enn den var for et år siden. Men det hjelper lite da skolen er for liten og trenger nytt ventilasjonsanlegg. Drømmen min er å overta Hunstad skole og utvide Kronstad slik at vi har plass til alle da elevprognosene går opp, sier rektor Ingebrigtsen.

RAMMER TUSENVIS AV ELEVER

– At ni nye skoler mister sin godkjenning er et varsel om at skoleforfallet er mer omfattende enn vi hadde trodd.

Det sier leder for oppvekstkomiteen Pål Hafstad Thorsen (Ap).

Han sier at skoleforfallet i Bergen nå rammer arbeidsmiljøet til flere tusen elever.

–Jeg er glad for at Etat for helsetjenester har undersøkt skoler som har hatt helseverngodkjenning fra gammelt av. Vi kan nok ikke utelukke at flere skoler mister godkjenningen i løpet av året.

Thorsen mener saken viser at skoler bør ha en tidsbegrenset godkjenning på tre eller fire år.

–Jeg mener foreldre bør merke seg skoleforfallet i Bergen som tilsynelatende aldri vil ta slutt. Slik fungerer Høyre-politikk i hjembyen til Erna Solberg, sier Hafstad Thorsen og sikter til den pågående valgkampen.

Fungerende byrådsleder i Bergen, Hilde Onarheim (H) sier at byrådet jobber målrettet med å få dette på plass.

HELSEFARLIGE BYGG

–De fleste av disse skolene har godkjenninger som er mellom 10 og 15 år gamle. Etaten gjør jobben sin og byrådet kommer til å følge opp det som etaten har bedt om i vedtakene sine. Ingen elever skal oppholde seg i helsefarlige bygg og vi går inn med strakstiltak der det er nødvendig, sier Onarheim.

Hun påpeker at byrådet har etablert et nytt system for oppfølging av vedlikeholdstilstanden på kommunale bygg.

– Det innebærer at alle bygg skal gjennomgås hvert fjerde år. For de 24 skolene som mangler godkjenning er det vedtatt å gjennomføre prosjekter på åtte av dem.

Hun sier at bystyret over sommeren skal ta stilling til gjennomføring av prosjekter på ytterligere to skoler. Senere legger byrådet frem en handlingsplan for ytterligere syv av skolene på listen.

–I tillegg er det gjennomført egne inneklima- og rehabiliteringsprosjekt på fem andre, der vi håper på å få godkjenning, sier hun.

Onarheim kan ikke si noe om når alle skolene skal være godkjent.

–Det jeg kan si er at dette er vår mest prioriterte oppgave. Vi har fått på plass systemer som skal gjøre slik at vi ikke kommer i en slik situasjon igjen.

Kommentarer til denne saken