– Ledelsen vil ha meg ut etter kollisjonen

Sara Opsahl Myklebust (t.v.) er gravid og besvimte da hun kjørte bilen til Stendi Assistanse med en jente i baksetet. Nå føler hun seg presset ut av jobben. Her sammen med søsteren Malin Opsahl Myklebust.

Sara Opsahl Myklebust (t.v.) er gravid og besvimte da hun kjørte bilen til Stendi Assistanse med en jente i baksetet. Nå føler hun seg presset ut av jobben. Her sammen med søsteren Malin Opsahl Myklebust. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Sara besvimte mens hun kjørte bil i jobben og kolliderte på Nordhordlandsbroen. Siden da har hun ikke vært tilbake på jobb.

DEL

11. juni var Sara Opsahl Myklebust (23) fire måneder på vei i svangerskapet. Hun var på jobb som personlig assistent for en jente som skulle på skolen den morgenen.

23-åringen fikk plassert jentens rullestol i bilen og satte kursen for Knarvik. Men idet de krysset Nordhordlandsbroen, begynte det å svimle for Myklebust.

– Jeg prøvde å bremse litt opp, for jeg kjente at jeg var dårlig. Så ble alt helt svart, jeg husker ingenting av det som skjedde videre, forteller hun til BA.

Alvorlig ulykke

Det som skjedde var at hun krasjet handikapbilen inn i et stillas som sto montert i sykkelveien på broen. En metallstang gikk gjennom frontruten og bilen ble stående fast oppå autovernet.

Les også: Krasjet inn i stillas – endte på rekkverket

En rystet Myklebust våknet opp etter noen minutters bevisstløshet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Slik endte kjøreturen da Sara besvimte bak rattet.

Slik endte kjøreturen da Sara besvimte bak rattet. Foto:

– Jeg hadde hodepine etter å ha dunket hodet i rattet. Bak i bilen satt pasienten og var litt sjokkert. Jeg gikk bak til henne for å rette henne opp i rullestolen.

Andre bilister kom også til for å hjelpe og snart var politiet og ambulansen på stedet. Både Myklebust og jenten ble kjørt til Haukeland sykehus, men begge slapp fra det uten fysiske skader.

Undersøkelser på sykehuset avdekket at 23-åringen hadde lav blodprosent på grunn av jernmangel som følge av graviditeten. Det kunne forklare det plutselige svimmelhetsanfallet.

– Siden da har jeg tatt jerntabletter og har følt meg helt fin. Verken før eller siden har jeg besvimt eller vært svimmel.

– Ville ha sykmelding

Men det var ikke nok til å overbevise arbeidsgiveren Stendi Assistanse. De hadde tatt skrekken av ulykken og mente Myklebust var til fare for pasienten hun hadde ansvaret for.

– De sa til meg at de var blitt utrygge på meg på grunn av ulykken. Da de forsto at jeg ikke var blitt sykmeldt etter jeg ble utskrevet fra sykehuset, spurte de om jeg kunne ta ut tidlig svangerskapspermisjon. Det ville jeg ikke, så da spurte de om jeg kunne sykemelde meg frem til permisjonen.

Søsteren Malin Opsahl Myklebust ble rasende over forespørslene. Hun har selv jobbet i Stendi Assistanse og kunne ikke tro at hennes tidligere arbeidsgiver benyttet seg av slike metoder.

– De fremstiller det som om hun er alvorlig syk. Men hun er ikke syk, hun er gravid, sier søsteren.

– Dette kunne for eksempel ha blitt løst med at jeg kunne få tilrettelegging eller andre arbeidsoppgaver, som at jeg ikke kjører bil med pasienten. Men det har ikke skjedd. De ville bare ha meg ut i sykmelding. Jeg tror de ønsker at jeg skal slutte og jeg føler meg ikke velkommen der mer. Jeg synes behandling jeg har fått har vært urettferdig og dårlig, sier Myklebust.

– Minner om utestengelse

Advokat Eivind Arntsen er redaktør for nettsiden arbeidsrettsadvokaten.no. Han kjenner ikke saken og uttaler seg på generelt grunnlag, men han sier at arbeidsgiver ikke kan pålegge sine ansatte å ta ut sykmelding.

– Det er bare leger som kan gi ut sykmelding. De kan heller ikke be noen gå tidlig ut i permisjon. Istedet kan de benytte seg av styringsretten, og gjøre saklige endringer i arbeidsforholdet, som omplassering eller tilpasninger i arbeidsoppgaver, sier Arntsen til BA.

Han påpeker at permisjon fra arbeidet er en rettighet og ikke en plikt.

– Å pålegge noen permisjon er ikke en fremgangsmåte jeg vil anbefale. Dette minner mer om en utestengelse.

BA har vært i kontakt med Stendi Assistanse, men de ønsker ikke å svare på spørsmål.

– Vi finner det ikke riktig å uttale oss om en personalsak gjennom mediene, skriver pressekontakt Marte Snoen i en epost.

Jenten i baksetet og faren hennes kjenner seg imidlertid ikke igjen i Myklebusts fremstilling av saken.

– Disse påstandene stemmer ikke overens med vår opplevelse av saken og informasjon vi har. Til syvende og sist må vi tenke på vår datters sikkerhet. Det er det viktigste for oss, sier faren til BA.

Myklebust har ingen planer om å ta saken til retten. Det er ikke fokuset hos søsteren Malin heller.

– Jeg synes dette er hårreisende oppførsel av en arbeidsgiver, men det viktigste for meg var at Sara og den lille i magen overlevde. Hadde de krasjet på en annen plass, eller kjørt i vannet, så vil jeg ikke tenke på hva utfallet kunne blitt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken