«Vegdirektørens pris for vakre veger» – som prisen Bybanen nå har fått, offisielt heter - er en prestisjetung hederspris for veianlegg med gode estetiske kvaliteter tilpasset omgivelsene. Prisen er innstiftet og deles ut av vegdirektøren.

  • Nyheter

Sammen med Borgestadalléen ved Borgestad gård i Skien, er Bybanen i Bergen torsdag tildelt «Vakre vegers pris». Det melder Statens vegvesen i en pressemelding.

Hva mener du? Fortjener Bybanen en pris som dette? Bruk kommentarfeltet under.

NÅ BLIR DET KAKE

Det synes prosjektdirektør i Bybanen Utbygging, Jostein Fjærestad, er stor stas.

– Det er veldig hyggelig at også andre synes vi har bygget er fint. For det synes nemlig vi, sier han fornøyd til BA.no.

Han sier prisen er ettertraktet.

– Det er en ære som gir en viss status. Vår designansvarlig Sølvi Myrseth skal ha mye av æren for dette. Det at vi hadde en arkitektkonkurranse og gjennomførte et designprogram, har vært avgjørende for at resultatet har blitt så bra, mener Fjærestad.

De fire aktørene Cubus, Fuggibaggi Design, T-Michael og Contrapunkt har stått for utsmykking og design på Bybanen.

– Hvordan feirer man en pris som dette?

– Hehe, det tror jeg i alle fall må bli en marsipankake i lunsjen, smiler Fjærestad.

DERFOR VANT DE

Juryen uttaler følgende om hvorfor Bybanen har vunnet årets pris:

«Juryen mener at målsettingene i prosjektets designprogram er gjennomført på en overbevisende måte. Markbelegg, kanter, tunnelportaler, plattformer, léskur, kontaktledningsmaster m.m. har god form, farge og materialbruk og utgjør til sammen en helhetlig design. Bruken av vegetasjon er gjort nennsomt og bevisst, og de realiserte delene av kunstprosjektet bidrar ytterligere til å heve bybanens opplevelsesverdi og estetiske kvaliteter.»

Bybanen I Bergen vant den 5. oktober 2011 prisen som «Worldwide Project of the Year» av Light Rail Transit Association i London, UK.

DESIGN OG KUNST

Det har vært stort fokus på formgivning og materialbruk i bybaneprosjektet, og vinnerutkastet fra en internasjonalt utlyst designkonkurranse er lagt til grunn for den fysiske utformingen av bybaneanleggene. Designprosjektet skulle gi en helhetlig design for prosjektet, og involverte fagområdene landskapsarkitektur, industridesign, grafisk design, tekstildesign og merkevarebygging. Brukeren ble satt i fokus, og brukervennlige løsninger med universell utforming i alle ledd var viktigste forutsetning for arbeidet.

Selv om dette ikke var et formulert krav er det også under gjennomføring et kunstprosjekt for bybanen. Etter en innbudt konkurranse blant kunstnere er dette prosjektet nå under realisering. Kunstinstallasjonene har lys som tema, og følgende prosjekter er realisert eller under arbeid: Lysskulptur ved Florida, lysstaver i Fageråstunnelen, bølgende lyslinjer i Paradistunnelen og lysskulptur ved Nesttunvannet.

Hva synes du om prisen?