Norske Lucia (2) sulter i Bergen

Silvana har midlertidig opphold i Norge og hennes datter Lucia (2) er norsk statsborger. De lever av den maten Kirkens Bymisjon og Robin Hood Huset klarer å skaffe dem.

Silvana har midlertidig opphold i Norge og hennes datter Lucia (2) er norsk statsborger. De lever av den maten Kirkens Bymisjon og Robin Hood Huset klarer å skaffe dem. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

To år gamle Lucia er norsk statsborger. Sosialsjefen mener hun er en turist. Faren vil kaste ut datteren sin. Nå har hun ingenting.

DEL

Ny utvikling: Byråden beordrer sine ansatte til å snu

----------------------------------------------------------------

Norske Lucia (2) står sammen med byens fattige i matkø.

Moren har ikke råd til mat.

De er fullstendig avhengige av andres veldedighet for å brødfø seg selv.

FÅR TO LITER MELK

På en helt vanlig mandag ettermiddag står om lag 70 personer i kø utenfor Korskirken og venter på tur. Majoriteten er spansktalende. Stemningen er overraskende god, alle tuller og ler med sjarmtrollet Lucia (2).

Moren Silvana er på plass allerede før klokken 07 om morgenen for å skrive seg på listen, og er nummer ti i køen når matvarene deles ut klokken 13.

I dag har Kirkens Bymisjon fått inn så mye matvarer at Silvana får beskjed om at hun kan ta med seg to liter melk.

Hun lyser opp.

GIFTET SEG OG FLYTTET TIL NORGE

Alt så virkelig lovende ut for ett år siden. I hjemlandet Uruguay traff Silvana sin kommende bergenske ektemann. De giftet seg og fikk datteren Lucia. I mai i år flyttet hele familien til ektemannens hjemby, men i Bergen skulle lykken snu.

Ektemannen mistet jobben etter to måneder, og den lille familien ble fullstendig avhengig av mannens støtte fra Nav.

Silvana var derimot fast bestemt på å skape en fremtid for datteren sin i Norge, og søkte om opphold i sitt nye hjemland med familiegjenforening som grunnlag.

9. oktober ble derimot søknaden avslått. I det samme tidsrommet begynte ekteskapet å skrante.

FAR STAKK, LA IGJEN 200 KRONER

En morgen i oktober i år har far i huset forduftet. I postkassen ligger det 200 kroner.

I en tekstmelding forklarer han at pengene skal gå til bleier og melk til datteren. Ifølge Silvana er det farens siste bidrag til familien. Tilbake sitter hun og datteren uten noen som helst form for inntekt.

1. november fikk hun derimot innvilget nødhjelp fra Nav i tre uker. Ved hjelp av Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) klager hun på avslaget om opphold. I påvente av at klagesaken blir ferdigbehandlet, får hun midlertidig opphold.

Det er trangt, men med fem gratis måltid på Robin Hood Huset i uken og to ukentlige besøk i matkøen til Kirkens Bymisjon, klarer de seg fra dag til dag. Det skal derimot gå fra vondt til verre.

21. november beslutter Nav at Silvana og hennes norske datter ikke lenger har rett på støtte.

Til tross for at datteren er norsk statsborger, og moren har midlertidig lovlig opphold i Norge, mener Nav at de ikke har rett på noe som helst hjelp.

VIL BLI I BERGEN

Silvana sitter i en leilighet på Nordnes med Lucia på armen. Hun er tydelig stresset.

– Jeg aner ikke hva jeg skulle ha gjort uten den hjelpen jeg har fått av Robin Hood Huset, SEIF og Kirkens Bymisjon, sier Silvana, mens tårene presser på.

– Hvordan ser du på fremtiden?

– Jeg vet ikke. Jeg har lyst at datteren min skal få en fremtid her i Norge. Jeg solgte alt jeg eide for å komme til Norge, og min mann lovet oss en lys fremtid her.

– Må jeg reise tilbake til Uruguay, er det eneste alternativet jeg har å be om hjelp fra en tante som jeg egentlig ikke kjenner, sier hun.

FAREN VIL KASTE DATTEREN PÅ GATEN

Lucias far er klar på at han vil ha sin kone og datter ut av leiligheten.

– Det høres kanskje litt rart ut at jeg vil kaste ut min egen datter, men det er det eneste som kan få dem til å reise. Jeg må ha et sted å bo jeg også. Det er en fortvilet situasjon, sier han.

– Han forandret seg veldig etter vi kom til Bergen, forteller Silvana.

Mens Silvana og datteren står uten noen form for støtte, får han derimot nødhjelp fra Nav.

Disse pengene ser ikke Lucia snurten av.

– FLYTTET FORDI JEG BLE TRUET

BA har snakket med Lucias far og Silvanas ektemann. Han er fra Bergen.

– Jeg har ingen penger. Jeg får nødhjelp fra Nav, men jeg er bostedsløs og bor for tiden hos en kompis. Nav vil ikke hjelpe meg med et sted å bo så lenge jeg står som leietaker av leiligheten som Silvana og Lucia bor i.

– Det beste for alle parter er at de drar hjem til Uruguay, sier han.

På et tidspunkt bodde Silvanas voksne sønn fra Uruguay sammen med dem på Nordnes, og målet var at også han skulle få opphold på familiegjenforeningsgrunnlag.

Planen var at Silvanas ektemann skulle adoptere sønnen slik at han kunne søke familiegjenforening. Dette ble det aldri noe av, og sønnen søkte aldri familiegjenforening.

– Jeg flyttet ut av leiligheten på grunn av at min kones sønn fra Uruguay truet meg på livet med kniv.

– Jeg tør ikke nærme meg den leiligheten, sier faren.

Etter det BA kjenner til kom sønnen til Bergen 9. august og returnerte til hjemlandet 9. november.

– BA DEM OM Å STENGE STRØMMEN

Leien er ikke betalt på fire måneder. Heller ikke strømregningene er betalt.

Silvana forteller at mannen har kontaktet strømleverandøren for å be dem om å stenge strømmen for å tvinge sin egen familie ut av leiligheten.

Hun forteller at de lever i konstant frykt for å bli kastet ut.

Silvana har nå søkt om separasjon, og kjemper for at hennes norske datters rettigheter ivaretas.

Hennes mann sier derimot at han ikke vil signere noen papir før han vet at konen reiser tilbake til Uruguay.

– Jeg er beredt på å betale bidrag, men jeg signerer først papirer den dagen jeg vet at Silvana har en returbilletter og setter seg på flyet ut av landet, sier ektemannen.

Foreldreretten er ikke avklart.

– Jeg vil gjerne ha samvær med min datter, men jeg kommer aldri til å kjempe om foreldreretten. Min datter er veldig knyttet til sin mor, så det vil jeg ikke gjøre, sier han.

  • BA skulle gjerne hatt åpen diskusjon på denne saken. Dessverre er det veldig mange brudd på våre retningslinjer, vi har derfor valgt å stenge kommentarfeltet.

Ønsker du å hjelpe flyktninger og innvandrere, kan du ta kontakt med SEIF, selvhjelp for innvandrere og flykninger.

Artikkeltags