Gardermoen/Oslo (NTB-Solveig Joten Svensen og Stian Lysberg Solum): Norsar, et søk- og redningsteam bestående av mannskap fra Norske Redningshunder, Oslo brann- og redningsetat (OBRE) og helsepersonell fra Oslo universitetssykehus gjorde søndag kveld de siste forberedelsene før avreise fra Gardermoen med kurs for jordskjelvrammede Nepal.

– Vi håper å kunne redde og hjelpe flest mulig. Målet med å dra er å finne overlevende, sier Bakken til NTB.

Den 51 år gamle brannmannen er en del av teamet på rundt 40 personer og seks hunder som ble ønsket lykke til av statsminister Erna Solberg (H) før avreise.

– Jeg synes det er fantastisk flott at vi kan ha et beredskapssystem som fungerer slik at vi i løpet et døgn kan vi fra hele landet stille et slikt mannskap, sier statsministeren NTB.

Iran-erfaring

Teamet har søndag kveld lastet utstyr og forsyninger om bord på et chartret fly som står klar på Gardermoen for å fly dem til Katmandu, trolig natt til mandag.

Bakken var blant annet med i Norsars-teamet som i 2003 rykket ut etter jordskjelvkatastrofen i Bam i Iran, der rundt 30.000 mennesker mistet livet. Når han nå reiser til Nepal, er han forberedt på kaotiske tilstander.

– Det er nok veldig kaotisk der og stort behov for hjelp. Tiden er knapp, og vi burde jo vært der allerede. Men vi vet fra tidligere katastrofer at folk kan leve lenge i hulrom i ruinene, selv om det avhenger av forholdene, sier den 51-årige tobarnsfaren, som har jobbet i brannvesenet i Oslo i 27 år.

Selvforsynt

Søk- og redningsteamet har med seg nok mat og vann til å være selvforsynt i ti dager. I tillegg inneholder lasten redningsutstyr som teamet trenger for å berge mennesker ut fra sammenraste bygninger og sikre ruiner.

– Redningshundene har ansvar for søk, OBRE har ansvar for redning, og Oslo universitetssykehus har ansvar for den medisinske biten. Vi må finne først, så redde, og så ta vare på, sier teamleder Ove Syslak fra Norske Redningshunder til NTB.

Utenriksdepartementet har beredskapsansvar for teamet, som er utrykningsklar på få timers varsel og består av eksperter på søk og redning i urbane områder. Når teamet er på plass i Nepal, er det FN som organiserer redningsarbeidet.

Over 2.500 døde

– Dette er et team med meget erfarne folk som har spisskompetanse på denne typen redningsarbeid, sier informasjonssjef Lars Magne Hovtun i OBRE til NTB.

Bakken forteller at han fikk et forvarsel lørdag kveld om at han kunne komme til å bli sendt til Nepal. Siden har det gått i ett med mobilisering og forberedelser, og søndag ettermiddag fikk Norsar grønt lys til å reise.

2.500 personer er så langt bekreftet omkommet i det kraftige jordskjelvet som lørdag rammet Nepal, men myndighetene frykter at så mange som 4.500 er omkommet. (©NTB)