Ny u-båt funnet ved Fedje

En ny u-båt er oppdaget utenfor Fedje.

En ny u-båt er oppdaget utenfor Fedje. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Statoil fant en u-båt mens de lette etter en trasé for å føre i land olje.

DEL

Bergen Sjøfartsmuseum så på bildene Statoil tok av U-båten. Først var de i tvil, melder NRK Hordaland, men da de koblet Statoils posisjon opp mot en senking av en u-båt, oppdaget de at de to punktene bare var 2000 meter fra hverandre, forklarer Arild Marøy Hansen ved Bergens Sjøfartsmuseum til NRK Hordaland.

UBÅTEN SENKET AMERIKANSK SKIP

U-båten som er funnet heter U-486. Båten ble senket 12. april 1945 i Fedjeosen av en britisk u-båt. 48 mennesker mistet livet da båten ble torpedert. Den ligger ikke langt ubåten fra U-864, som inneholder kvikksølv.

Hansen sier at u-båten hadde et syntetisk belegg på seg som skulle gjøre den vanskeligere å oppdage med radarsignal.

Nettstaden uboat.net viser til at U-486 var med på senkingen av et amerikansk troppetransportskip i den engelske kanalen på julaften 1944. Hele 786 amerikanske soldater mistet livet i angrepet, og amerikanske myndigheter prøvde å skjule alle feilene som skjedde i forbindelse med angrepet. Sannheten ble ikke avslørt før i 1996.

På det samme toktet, bare noen dager senere, senket U-486 de britiske fregattene HMS Affleck og HMS Capel, før u-båten returnerte til basen i Bergen den 15. januar 1945.

IKKE KVIKKSØLV OM BORD

Det er ikke mistanke om at u-båten skal inneholde kvikksølv. Hansen sier til NRK at det trolig bare er drivolje og udetonerte torpedoer.

Det er ikke nok til å roe ned Fedje-ordfører Kristin Handeland.

– Med den erfaringen vi har med det andre vraket vil jeg ha bekreftet kva det kan inneholde. Jeg er opptatt av å vite hva som ligger utenfor kysten her, sier Handeland til NRK Hordaland.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken