Nye vogner på vei

Vogn 216 er fortsatt i Danmark, men vil snart settes i testkjøring.

Vogn 216 er fortsatt i Danmark, men vil snart settes i testkjøring. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Vil ha bane hvert fjerde minutt fra 2013.

DEL

– Vi har kjøpt inn tre nye bybanevogner som gjør at det er mulig å opprettholde fem minutters frekvens når Bybanen åpner til Lagunen. I tillegg vil vi opprettholde busstilbudet fra Lagunen. Vi innser at det kan bli for fullt dersom vi tar bort bussene fra dag én, sa fylkesordfører Tom-Christer Nilsen til BA tidligere denne uken.

I tillegg har Fylkestinget vedtatt at det skal kjøpes inn ytteligere ekstra vogner slik at frekvensen kan økes fra hvert 5. til hvert 4. minutt.

– Når Bybanen skal gå til Flesland ser vi for oss kortere ruter. Det vil si at banen ikke går hele strekket hver eneste gang, men at banen kan snu ved Nesttun eller Lagunen.

BRUKES PÅ DEN NYE STREKNINGEN

Ifølge Ivar Gubberud i Bybanen AS, vil de nye vognene først testkjøres i tre-fire uker, før de skal settes inn i prøvekjøring på strekningen mot Lagunen.

– Dermed kan vi opprettholde dagens kapasitet, samtidig som vi prøvekjører mot Lagunen.

Vognen på bildet, nummer 216, er Bybanens 16. vogn, og nummer to av de tre nye. Lørdag formiddag sto den fortsatt ved Hirtshals og ventet på å bli fraktet til Bergen. Nummer 15 kom for noen dager siden, og går inn i testing nå.

– Det tar tre-fire uker, mener Gubberud. Vogn 217 lar vente på seg inntil videre, da den er i Berlin hvor den brukes i testing av nytt utstyr for byggetrinn 3.

SPRENGT KAPASITET

Til sommeren nesten år kommer tre vogner til. Det er helt nødvendig dersom målet om frekvens på fire minutter skal nås.

– Da trengs 20 vogner. Vi planlegger å kjøre med fire minutters mellomrom fra høsten 2013, forteller Gubberud.

Og det trengs. BA skrev tidligere denne uken om hvordan flere har benyttet seg av banen i oktober enn noen gang før. Dermed er det trangt om plassen på kollektivtilbudet.

– Av og til er det så trangt at det er vanskelig å se om passasjerene kommer seg av. Vi ser bare bevegelsene i folkemassen. Det er rett og slett utrivelig, sier Erik Bauge, som er tillitsvalgt for banens vognførere

Han har jobbet som trafikkleder siden oppstarten, og beskriver dagens situasjon i rushet som kaotisk og uoversiktlig.

SILD I TØNNE

På hverdager er det i snitt 31 000 påstigninger på Bybanen. Det er ny rekord etter at banen startet med fem minutters frekvens i oktober i fjor.

– Det skjer til stadighet at vi må kjøre fra passasjerer på grunn av sprengt kapasitet. Det liker både vi og passasjerene dårlig, sier Bauge.

Tall fra Skyss viser at det oftest er mellom klokken 0700 og 0800 om morgenen at folk blir frakjørt av en stappfull bane.

– Ja, det hender at jeg ikke får plass på Bybanen. I rushet på vei hjem kan det være så sild i tønne at jeg ikke kommer meg innenfor døren, sier Marianne Lavik mens hun presser seg inn på banen tirsdag morgen.

Lavik bor på Kronstad, og tar Bybanen til og fra jobb i sentrum.

– Det er i overkant trangt, så jeg håper de snart utvider med flere vognsett eller oftere avganger.

10 000 FLERE PÅSTIGNINGER

Det mener også Bauge at er tvingende nødvendig.

– Når Bybanen begynner å gå fra Lagunen, tror jeg det vil bli vanskelig å finne sitteplass fra Nesttun, selv om banen øker frekvensen fra fem til fire minutter. Flere ekspressbusser fra Lagunen kan imidlertid lette på trykket, men jeg tror det vil bli tøft med den suksessen vi ser i dag.

Han tror vi vil se en stadig større skinneeffekt.

– Bybanen er pålitelig. Du kan være hjemme til middag klokken 1653 hver dag, sier Bauge.

Når Bybanen går til Lagunen, og det nye høyskolebygget tas i bruk på Kronstad, vil, ifølge en Cowi-rapport, antallet påstigninger øke med 35 prosent fra i dag. Det vil si 10 000 flere.

Er bybanetilbudet godt nok? Si din mening i kommentarfeltet under.

Artikkeltags