Drømmer om å lage en kopi av den originale fontenen i Nygårdsparken

Dagens fontene ble gitt i gave av Det Nyttige Selskab da parken fylte 100 år i 1985.

Dagens fontene ble gitt i gave av Det Nyttige Selskab da parken fylte 100 år i 1985. Foto:

I forbindelse med opprustningen av nedre del av Nygårdsparken vil kommunen gjerne lage en kopi av den originale fontenen, men de vet ikke om det er mulig.

DEL

– Dersom noen vet om det finnes støpeformer av den originale fontenen noe sted, kanskje liggende i et støperi, er det veldig interessant, sier Knut Hellås, ansvarlig for gjennomføring av parker og byrom i bymiljøetaten.

Den originale fontenen ble skjenket som gave av konsul Christian Børs, og sto klar til åpningen av parken i 1885. Ifølge Bergen byleksikon ble fontenen demontert og fjernet i 1960-årene, fordi den hadde forfalt på grunn av elde.

Saken fortsetter under bildet

Dagens fontene ble gitt i gave av Det Nyttige Selskab i forbindelse med parkens 100-årsjubileum i 1985.

Nå er også den moden for utskiftning, og det er i den forbindelse flere ønsker å få en kopi av den originale tilbake. Det er altså ikke bare enkelt.

– Den originale fontenen ble ikke tatt vare på, og vi vet rett og slett ikke om det er mulig å få laget en kopi av den. Vi har funnet en gammel tegning og gamle foto av den, men om den kan gjenskapes på bakgrunn av dette materialet er usikkert. Vi har prøvd å finne ut om det er lagret modeller av den noe sted, men vi har ikke klart å finne ut noe. Dersom noen sitter på noe informasjon om dette, vil vi gjerne ha tips.

Begynner arbeidet til høsten

I disse dager begynner prosjekteringen av opprustningsarbeidet i nedre del av parken. Ifølge Hellås legger de vekt på at elementene skal rehabiliteres, men ikke endres i for stor grad.

– Dette er et historisk anlegg, og det skal vi ta vare på. Folk skal kjenne seg igjen i parken når vi er ferdig.

Selve anleggsarbeidene i nedre del skal etter planen begynne til høsten.

– Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta, men vi regner med rundt ett år.

Lenge før den tid skjer det imidlertid ting i øvre del av parken. I løpet av våren eller forsommeren skal lek- og treningsapparatene på Flagghaugen komme på plass. Parallelt med dette jobbes det med å utbedre smijernsgjerdet, noe som ifølge Hellås er en møysommelig jobb rett og slett fordi gjerdet er så langt.

Helt til sist skal parken få oppgradert belysning. Hvordan dette skal gjøres er ikke helt avklart.

– Vi vurderer bruk av historisk korrekt parkarmatur, men det blir også nødvendig å supplere med noe nytt for å få tilstrekkelig belysning, sier Hellås.

Opprustningsarbeidet har blitt forsinket flere ganger, blant annet på grunn av at opprydningen av sprøyter og diverse tok lengre tid enn planlagt.

Nå forventer imidlertid kommunen at arbeidet skal gå på skinner. Det er satt av rundt 18,5 millioner til bruk i Nygårdsparken i år.

– Vi ser ingen store skjær i sjøen fremover. Vi holder oss også innenfor budsjett, forsikrer Hellås.

I løpet av årets første seks måneder skal det monteres trenings- og lekeapparater her på Flagghaugen.

I løpet av årets første seks måneder skal det monteres trenings- og lekeapparater her på Flagghaugen. Foto:

Artikkeltags