Navnet frigitt: Birgitte Kallestad døde av rabies

Artikkelen er over 1 år gammel

Familien vil gå ut med den sanne historien om hva som skjedde.

DEL

Birgitte Kallestad (24) døde etter å ha blitt smittet av rabies.

Torsdag kveld sendte familien ut pressemelding via sin talsperson; smittevernlege Jens Eikås.

– Da det nå verserer mange rykter, velger vi å gå ut med den sanne historien om hva som skjedde, melder de i en pressemelding.

– Birgitte reiste til Filippinene i februar sammen med flere venner. Da de var ute og kjørte moped, så de en liten hjelpeløs valp i veikanten. Birgitte løftet valpen opp i en kurv, og tok den med hjem. Hun vasket og stelte den og den begynte til hennes glede å friskne til. De lekte med valpen i hagen.  Alle i huset lekte med valpen, også familien som bodde i resorten, og naboungene.  Etter hvert begynte valpen å bite etter dem på valpevis. Den nappet etter fingrene når de lekte. Alle fikk noen små valpebitt i ferien. Birgitte som selv er helsearbeider gjorde alt hun skulle. De små skrammene var ikke større enn at de ble sterilisert. Ingen av dem hun var sammen med så noe behov for legetilsyn.

– Først etter at hun hadde vært hjemme i Norge i lang tid, begynte hun å bli syk. Ingen koblet de små skrammene fra ferien til sykdommen, aller minst henne. Sykdommen utviklet seg videre mens legene kjempet for å finne ut hva som var galt. Hun hadde flere turer til legevakten, og ble til slutt innlagt. En lege mente at symptomene kunne ligne på rabies. Reisefølget var ikke vaksinert. Det er fordi denne vaksinen ikke er på listen over vaksiner som er påkrevd til Filippinene, med mindre du reiser til områder med dårlig hygieniske og sanitære forhold.

– Vår kjære Birgitte elsket dyr. Vår redsel er at dette skal skje andre som har et varmt hjerte som henne. Vi ønsker at denne vaksinen blir med i programmet for steder hvor det kan være rabies, og at folk blir oppmerksomme på farene. Klarer vi å oppnå dette kan vår solstråles død redde andre, skriver familien i deres varme hilsen.

– Veldig tøft

BA snakket med talsperson Jens Eikås tidligere på dagen torsdag. Da sa han blant annet følgende om saken:

– Hvordan har de siste dagene vært?

– For familien har det naturligvis vært veldig tøft. Da rabies-diagnosen ble satt, fikk de samtidig vite at det ikke gikk an å gjøre noe, fordi det allerede var oppdaget nevrologiske symptomer. Hun var i en alder da man har stor omgangskrets, og det er klart denne tragedien påvirker omgivelsene.

Hun kom fra et mindre sted i Fjell?

– Ja, hun er fra et sted med relativt få mennesker. Det virker som om de fleste kjenner hverandre. Da blir det tungt for alle. Mange bryr seg på en god måte. Nå omsluttes familien av varme og støtte.

Artikkeltags