- Det kravler og tasser i vegger, gulv og tak. Jeg hører rottene daglig, sier Stig Halleraker (29).

Halleraker kjøpte den totalrenoverte toromsleiligheten i Nygårdsgaten våren 2005. Rottebråket merket han med en gang.

MARERITT: - Det har gått kraftig ut over nattesøvnen. Jeg har hatt mange mareritt om at noe gnager på meg, sier 29-åringen.

Halleraker kontaktet huseier kort tid etter at han hadde flyttet inn, men fikk ingen god respons.

- Dette er en sak for sameiet, er klar tale fra selger, som selv er en del av byggets sameie, da han eier to av leilighetene i huset.

Halleraker har vært i kontakt med et skadedyrfirma, uten at det har hjulpet.

- Heldigvis kommer ikke rottene inn i selve leiligheten, men jeg har selv tatt knekken på minst 20 rotter bare under kjøkkenbenken, sier 29-åringen

ADVOKAT: I august i år engasjerte han advokat Ivar Hillestad i Torkildsen, Tennøe & co Advokatfirma. Selgeren ble på nytt kontaktet, men ga et blankt nei på spørsmål om å få prisavslag på kjøpesummen.

Selger mener dessuten at skadedyrene er mus og ikke rotter.

- Mus er helt vanlig. Jeg har mus hjemme i huset mitt, sier han.

Saken ble derfor sendt videre til forliksrådet, som nylig behandlet saken, uten at det førte til noen løsning.

FOR RETTEN: Det ble ikke gjort noen takst på leiligheten, som ble solgt for 1 260 000 kroner.

Halleraker har vært i kontakt med en eiendomsmegler som mener leiligheten kunne vært solgt for 1,6 millioner i dag, uten skadedyr. Med skadedyr mener han leiligheten kunne gått for 900 000 kroner eller mindre.

Nå vil Halleraker stevne saken for retten, med krav om prisavslag.

OPPUSSET: Advokat Hillestad mener det ikke ville vært unaturlig at sameiet hadde tatt ansvar dersom leiligheten ikke hadde vært nyrenovert og solgt som "ny toromsleilighet".

- I denne saken mener jeg at selger burde ha visst om skadedyr–problemet, eller uansett foretatt tilstrekkelig sikring mot skadedyr.

- HER KOSER DE SEG: Gisle Sørstø Andersen, konsulent i Cytox, fant tydelige spor etter rotter i bygget der Halleraker bor.

- Her har det helt klart vært rotter. Jeg ser spor etter dem på kloakkrørene, sier han etter å ha sett boden en halv etasje under Andersens leilighet.

Rottene i bygget har fri tilgang til Hallerakes leilighet gjennom gråsteinsmuren.

LIKER VARME: - Varmekabler på gulvet på badet og spotter i taket er perfekt for rotter. Da koser de seg skikkelig, sier Andersen.

- Vi ser at det er store problemer med rotter overalt i byen hele tiden. Rottene dør når temperaturen kommer under null og da trekker de inn. Det samme gjør de i perioder med mye regn, sier han.

KAN HOPPE: - Mange sikrer mot rotter nede langs bakken. Det er ikke godt nok. Rotter kan hoppe en meter høyt, sier Andersen.

Han forteller at mange bergensere i eldre bygg har problemer med rotter i blindkjellere.

- Merker man at man har rotter og mus er det ikke godt nok å bare bruke gift. Da må man finne ut hvor de har kommet inn og tette igjen, sier konsulenten.