Gå til sidens hovedinnhold

Nytt akvarium til Zachen

Artikkelen er over 15 år gammel

Slik ser planene for et nytt akvarium inne på Zachariasbryggen ut.

– Det blir en enorm attraksjon for oss og Bergen, sier Kees Ekeli.

Akvariedirektøren er involvert i planleggingen da spesialistene derfra etter planen skal drifte den fire etasjer høye akvarietuben inne på Zachariasbryggen.

Fisketanken blir på enorme 125 000 liter, om den blir bygget like høy som styreformann i Zachariasbryggen AS Trond Tystad ønsker.

ET SMYKKE
– Vi skal pusse opp huset for rundt 50 millioner kroner, og dette blir det viktigste smykket i bygget, sier Tystad til BA.

Som BA har skrevet tidligere har de store planer for å få det sentrale bygget rustet opp. De skal åpne huset med bredere og høyere glasstak, og lage

– Vi er skal være et biprodukt til Torget og Vågen, som er hovedattraksjonene i området. Men dette vil styrke den maritime identiteten vår, og det vil gi en ny port til akvariet på Nordnes, sier Tystad.

Levende fisker har vært et sentralt tema i planleggingen av utsmykningen av bygget. De har forkastet planer som glassgulv med flyndrer svømmende under, og toaletter med tropiske fisk svømmende rundt i «porselenet».

– Men dette blir for små fisker. Vi vil ha sei, torsk, lyr og andre vestlandsfisker i akvariet, sier Tystad.

Zachariasbryggen AS regner med å måtte bruke over ti millioner kroner på akvariet, men de har ingen planer om å ta inngangspenger.

– Det skal ikke bli et kjipt, lukket hus med kjøpetvang. Vi skal også ha steder innendørs som det går an å slå seg ned på uten å føle et press for å kjøpe noe, sier Tystad.

FORSVARLIG
Inspirasjonskilden er det legendariske akvariet i Radisson-hotellet i Berlin.

– Vi er trygg på at dette er økonomisk forsvarlig, sier Tystad.

– Zachen er ikke akkurat et smykke i dag. Vi kunne valgt å male huset, skifte noen leietakere, og gjøre det enkelt med mange døgnåpne butikker. Det ville lønnet seg på kort sikt. Vi mener dette vil lønne seg mer på lang sikt, i tillegg til at det blir ok for byen også.

Akvariet på Nordnes bruker i dag mye ressurser på reklame i sentrum. De håper at Zachen blir et nytt utgangspunkt for å besøke deres attraksjon.

Akvariedirektør Ekeli mener det er mange tekniske løsninger som skal på plass for å få et slikt akvarium til å fungere skikkelig.

– Men får man til noe i nærheten av dette, vil det vitterlig understreke identiteten til byen.