Gå til sidens hovedinnhold

Nytt søvnsenter

Artikkelen er over 10 år gammel

Gir hjelp til de som sliter med søvnen.

I 15 år har Arild Sørensen sovet med maske på. Det har gitt ham en helt ny hverdag. Nå vil Helse Bergen gi enda bedre hjelp til dem som sliter med søvnen.

  • Nyheter

I 15 år har Arild Sørensen sovet med maske på. Det har gitt ham en helt ny hverdag. Nå vil Helse Bergen gi enda bedre hjelp til dem som sliter med søvnen.

Arild Sørensen har alvorlig søvnapné. Uten behandling har han opp til 60 pustestans i timen.

– Før jeg fikk behandling, var jeg vennegjengens vits fordi jeg sovnet hvor som helst, når som helst, forteller han til BA.

VIL FORSKE MER

Nye studier viser at rundt åtte prosent av befolkningen lider av søvnapné, forteller Bjørn Bjorvatn. Han er leder for det nyåpnede Søvnsenteret ved Haukeland sykehus. 400 kvadratmeter står til disposisjon.

– Dette er en storsatsing fra Helse Bergen, sier han.

Ved det nye senteret samles de ulike avdelingenes søvnkompetanse på ett sted. De rundt 3000 pasientene som årlig utredes og behandles for søvnproblemer ved sykehuset, flyttes hit.

– På den måten får vi en mer helhetlig behandling av, og økt kompetanse på, søvnlidelser.

– Målet er å gi enda bedre behandling og legge til rette for mer forskning på ulike søvnlidelser, forklarer Bjorvatn.

Pasienter med søvnapné utgjør 90 prosent av dem med søvnlidelser som behandles ved sykehuset.

ALVORLIGE LIDELSER

Det finnes seks ulike diagnosegrupper for søvnlidelser. Totalt klager én av ti over kroniske søvnproblemer, forteller Bjorvatn.

– Alvorlige søvnlidelser kan føre til økt ulykkesrisiko og helseplager som hjerte/karlidelser og psykiske problemer. Det går hardt utover livskvaliteten til mange å gå med en ubehandlet søvnlidelse, påpeker han.

Mange går i årevis uten å bli diagnostisert.

– Ved senteret kan vi utrede for flere ulike diagnoser på ett sted. Det øker sjansen for å finne riktig diagnose, sier Bjorvatn.

For Arild Sørensen, som kjører campusbuss for Universitetet i Bergen, har riktig diagnose og behandling økt livskvaliteten betraktelig.

– Før var jeg alltid sliten og kunne jeg sovne på rad fem på en popkonsert. Nå fungerer jeg mye bedre i hverdagen. Jeg merker også at det er mer åpenhet rundt temaet søvnproblemer enn før.

– Dette senteret er en veldig viktig satsing, fastslår Sørensen.