Obama bekrefter at bin Laden er drept

Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Brukte 3520 dager på å ta bin Laden.

DEL

Siden 11.september 2001 har USA jaktet på Osama bin Laden.

Mandag 2.mai ble han tatt.

Det har dermed gått 3520 dager siden terrorangrepet som rystet hele verden.

Obama sa i talen at bin Laden ble funnet i en villa i Abbottabad, nord for Islamabad i Pakistan etter nitid etterforskning, og at amerikanske spesialstyrker drepte ham søndag og tok liket for å kunne bevise at han er død.

– Rettferdigheten har skjedd fyllest, sa Obama, og henvendt til de pårørende etter terrorangrepet 11. september 2001, sa han at han aldri hadde glemt dem.

Obama fortalte at han i august i fjor ble informert om at det fantes et nytt spor etter bin Laden, og at han i forrige uke ga ordre om en operasjon for å finne og drepe al-Qaida-lederen.

Obama understreket at Pakistan og pakistansk etterretning var behjelpelig med å finne bin Laden, og at han har ringt president Zardari.

Han sa at det var et væpnet sammenstøt da spesialstyrkene gikk til aksjon mot villaen i Abbottabad. Ingen amerikanere ble drept, og USA hadde vært svært nøye med at ikke sivile ble ofret under operasjonen.

Han advarte samtidig om at al-Qaida vil fortsette å angripe USA, og at USA vil fortsette å være på vakt.

I talen understreket Obama at USA ikke er i krig med islam.

– Bin Laden var ingen muslimsk leder. Han begikk massedrap på muslimer, sa han og la til at verden er et tryggere sted uten bin Laden.

Obamas forgjenger George W. Bush sendte Obama et telegram for å gratulere ham med en «monumental bedrift», og utenfor porten til Det hvite hus samlet hundrevis av jublende mennesker seg og sang patriotiske sanger.

Verdens mest ettersøkte terrorleder, Osama bin Laden, ble drept med et skudd i hodet under aksjonen i Pakistan, opplyser amerikanske kilder til CNN.

Operasjonen mot huset i byen Abbottabad rundt 100 kilometer nord for Islamabad, ble gjennomført av spesialstyrken Navy Seals og tok rundt 40 minutter.

Etter ti års jakt fant amerikansk etterretning USA bin Laden via en av hans kurerer, som ble overvåket i flere år og som til slutt ledet dem på rett spor.

Den pakistanske etterretningstjenesten (ISI) skal ha vært på stedet under aksjonen natt til mandag. Men av frykt for lekkasjer skal USA ikke ha delt etterretningsinformasjon på forhånd med noe annet land, inkludert Pakistan.

En tjenestemann i ISI sier han ikke vet hvem som avfyrte skuddet som drepte terrorlederen.

Ifølge CNN visste kun et svært lite antall personer i Obama-administrasjonen om at operasjonen skulle finne sted.

Amerikanerne benyttet seg av avansert teknikk for ansiktsgjenkjennelse for å få identifisert al-Qaida-lederen, opplyser regjeringskilder i Washington.

Ifølge amerikanske offisielle kilder ble en av bin Ladens voksne sønner og to andre personer også drept, inkludert en kvinne som fungerte som menneskelig skjold.

Amerikansk etterretning ble mistenksomme fordi villaen var sterkt bevoktet, ikke hadde telefon- eller internettforbindelse og fordi det bodde flere mennesker der enn det som var opplyst.

Ingen av de amerikanske soldatene ble drept i skuddvekslingen, men et helikopter krasjet under operasjonen på grunn av tekniske problemer. Helikopteret ble deretter ødelagt av sikkerhetshensyn, sier en kilde i Obama-administrasjonen.

Artikkeltags