Kong Harald var til stede da havbruksmessen Aqua Nor 2011 i Trondheim ble åpnet av fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen tirsdag. Messen er oppdrettsnæringens største, årlige møteplass.

På plass var også Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund. Miljøkrigeren har gjort kritikk av oppdrettsnæringen til en av sine merkesaker.Og i dag gikk han et skritt videre.

Sammen med aktivister fra organisasjonen hadde han plassert ut plastflasker med avfall fra oppdrettsanlegg i messeområdet.

– LUKTEN AV PENGER

Det spredte raskt en umiskjennelig eim av kloakk i deler av utstillingslokalene, og det spørs om ikke også kongen kjente mer enn et snev av drittlukten.

– Vi stinket ut messen for at oppdrettsnæringen skal kjenne hvordan pengene deres lukter, sier Oddekalv til BA.no.

– De rydder aldri opp dritten sin, mener han.

Innholdet i flaskene var fiskeskitt og fôrrester hentet under fiskemerder utenfor Bergen, fortalte han, før han ble ført bort av sikkerhetsvakter.

SKAL SPRE MER DRITTLUKT

– Vi plasserte vel ut en 50-60 beholdere. FHL (Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, journ.anm.) fikk seg en skikkelig dusj også. En av guttene tømte litt rundt standen deres, så de svevde noen timer i drittlukt, sier Oddekalv til BA.no.

Han opplyser at avfallet var hentet fra bunnen under et av Sjøtrolls settefiskanlegg utenfor Bergen.

– Hva vil du oppnå med denne aksjonen?

– Vi forlanger at oppdretterne rydder opp skiten sin.

– Hvilken effekt håper du en slik aksjonsform skal ha?

– Hvilken aksjonsform skal vi ha? Det er deres egen skit. Og denne lukten skal følge dem overalt hvor de samles. Vi skal spre lukten av oppdrettsindustrien Dette blir vår hovedaksjonsform framover.

– Du varsler flere aksjoner?

– Det blir massevis.

– BARE BULLSHIT

Øyvind Haram, informasjonssjef i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, har en noe annerledes versjon av hva som skjedde.

– For det første: At Oddekalv utplasserte 50-60 beholdere, er fullstendig bullshit. Det var mer i nærheten av titallet, sier Haram til BA.no.

– Og det var ikke Oddekalv selv som satte dem ut. Det var noen av hans disipler som gikk rundt og gjorde det. Og de kom aldri i nærheten av FHL sin stand, hevder Haram.

Overfor BA.no betegner han aksjonen som «tragisk».

– RASENDE GALNE

Kurt Oddekalv mener reaksjonene han fikk i Trondheim var som forventet.

– Vi fikk gode tilbakemeldinger, mens andre var rasende galne, akkurat slik vi ville. Nå har vi en omforent forståelse her av at vi er ferdige med denne aksjonen, og vi unngår politianmeldelse, hevder Oddekalv.

Arrangøren synes aksjonsformen var «trist»:

– Det ble satt ut brusbeger med fiskeslo rundt omkring av hans medarbeidere. Jeg synes det er veldig trist med en slik aksjon, sier Erik Hempel i stiftelsen Nor-fishing til adressa.no.

460 UTSTILLERE

Havbruksmessen er blitt arrangert i Trondheim hvert annet år siden 1979, og er blitt verdens største messe i sitt slag. I år er det til sammen 460 utstillere fra 26 land. Det er 20 prosent flere enn i fjor. I tillegg arrangeres en rekke seminarer og faglige konferanser. Blant gjestene i år er fiskeriministrene fra Chile, Brasil, Skottland, Mosambik og Oman.

– Dette er et sted hvor vi kan møtes, diskutere, utveksle ideer og bli inspirert. Akvakultur blir mer og mer viktig for å sikre den globale forsyningen av sjømat, sa fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen da hun åpnet messen.

Arrangørene regner med mellom 15.000 og 20.000 besøkende i løpet av de fire dagene havbruksmessen varer.