– Det har vært beinhardt

Mons Svendal Aase er konsernsjef i DOF ASA. FOTO: BA

Mons Svendal Aase er konsernsjef i DOF ASA. FOTO: BA

DOF har tapt seg ytterligere i verdi i 2017.

DEL

Konsernsjef Mons Aase sukker når han blir bedt om å summere opp året for selskapet.

– Markedet er preget av lav aktivitet og svært lave priser, sier Aase, som har ledet DOF gjennom mange brottsjøer de siste årene.

Fredag før jul var selskapet priset over 30 prosent lavere enn for ett år tilbake. Og også da var tidene tunge for offshorerederiet.

«Ting tar tid»

Ifølge tall fra Oslo Børs ble DOF-aksjen omsatt for over 23 kroner i desember 2013. Så kom oljekrisen. Fredag før jul kunne man kjøpe en aksje i DOF for under 60 øre.

Nå ser Aase for seg en bedring. Men «ting tar tid», som DOF-sjefen påpeker.

– Vi venter et tøft 2018 også. Men årene deretter kan bli bedre. Det er noe på gang når det gjelder aktiviteten, så får vi se om prisene følger etter, sier Aase, som peker på at mellom 60 og 65 prosent av flåtekapasiteten er bundet i langtidskontrakter kommende år.

Selskapet har restrukturert gjelden og dermed fått ned gjeldsgraden. Like før jul kjøpte DOF ASA gjennom en rettet emisjon seg opp i DOF Subsea, og har nå hånd om 65 prosent av aksjene.

– Det har vi lenge jobbet for, og bør være til beste for alle DOF-aksjonærer, sier Aase. I samme slengen fikk selskapet flyttet forfall for låneforpliktelser.

Ansetter folk

– Vi tåler et dårlig marked en stund fremover, sier konsernsjefen, som har sett rundt tusen ansatte forsvinne de siste årene. Nå har selskapet ikke planer om flere kutt i antall ansatte. Snarere tvert imot. I løpet av 2017 har DOF økt arbeidsstokken litt, fremhever Aase.

– Vi har to tanker i hodet samtidig. Vi tror at markedet begynner å komme tilbake i 2019, og da skal vi være klar for det, sier han.

Opptatt av finansiering

Porteføljeforvalter og partner Hogne Tyssøy i Holbergfondene peker på at supplyrederiene fortsatt er i en krevende situasjon preget av lave rater.

– Vi eier ikke aksjer i DOF ASA i våre fond, men generelt kan jeg si at det legges stor vekt på hvordan selskapene er finansiert i denne bransjen. Hvis selskapet har stor gjeld, er egenkapitalen utsatt. Hvor lang tid det er til lån forfaller spiller også stor rolle, sier Tyssøy.

At DOF fortsatt faller i verdi etter restruktureringen av gjelden, mener han forteller at aktørene i markedet fortsatt er usikre på om det er gjort nok i en krevende situasjon.

– Aksjekursen er den beste temperaturmåleren, sier Hogne Tyssøy i Holbergfondene.

Artikkeltags