Dronene gjør stadig sterkere inntog i forsikringsbransjen. Men du får ikke billigere forsikring av den grunn.
Gevinsten for kundene ligger i å unngå skader, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If. Selskapet har hatt en egen dronegruppe i et års tid.
– Droner betyr ikke billigere forsikring. Men kundene vil nyte godt av bedre forebygging, sier takstsjef Lars Angell i Tryg Forsikring.
Gjensidige først
Mens førstnevnte altså har brukt droner et års tid, er Tryg helt i startgropen med sin dronebruk. Også Gjensidige Forsikring tar i stadig større grad i bruk droner i arbeidet. Selskapet var først på Vestlandet da de begynte å utforske dronebruk for rundt halvannet år siden.
I dag har Gjensidige fire godkjente dronepiloter som disponerer to droner, en i Oslo og en i Bergen.
– Vi startet på vårparten i fjor, og har brukt drone i arbeidet vårt ved flere anledninger, sier Kenneth Erlandsen til BA. Han leder Gjensidige sin dronegruppe.
– Dette gir oss nye muligheter. Vi kan for eksempel raskt få bilder fra vanskelig tilgjengelige eller farlige områder under flom, uten å sette egen sikkerhet på spill, sier han.
Bistår politi
Gjensidige har flere ganger har brukt droner for å inspisere skader. Blant brukte selskapet verktøyet etter brann i en driftsbygning.
Selskapet har også stilt drone til disposisjon for politiet i enkelte saker. Erlandsen peker på at det kun er i de største byene politi og brannvesen har droner, og at forsikringsselskapene kan bistå.
Samtidige peker dronelederen på at det også er utfordringer knyttet til droner. Droneførerne har et strengt regelverk å forholde seg til.
– Det er ikke alle steder droner egner seg eller kan brukes, påpeker Erlandsen.
– Absolutt et godt verktøy på de stedene der de egner seg. Men det er strenge regler. For eksempel er det avstandregler i nærheten av flyplasser og veier.
Og bruksområdene er mange. Selskapene bruker dronene både til å få oversikt etter skader, under pågående hendelser og for å forebygge skader.
Mye informasjon
– Vi testet droner etter en brann i et stort lager på Østlandet. Det var fascinerende hvor mye informasjon vi fikk ut av det. Dronebruken i slike tilfeller betyr at vi kan slippe å sette opp stillaser eller å bruke stigebiler for å få oversikt, sier Angell.
Foreløpig bruker Tryg dronene de disponerer bare på Østlandet, men i løpet av året regner han med at selskapet også vil bruke dem i Bergen. Målet er at alle takstpersonene skal ha tilgang til og være skolert for å bruke verktøyet.
Både han og Sigmund Clementz i If Forsikring peker på at dronebruk har en forebyggende effekt.
– Droner kan brukes i forebyggingsarbeid. Det blir stadig viktigere, spesielt med tanke på klimaendringer som igjen kan gi for eksempel ras- og flomfare. Dronene kan også brukes for å få oversikt under pågående hendelser, som for eksempel under skogbranner, sier Clementz.
Kartla Folkemuseet
Han forteller at selskapet nylig brukte drone for å skaffe oversikt over hele Norsk Folkemuseum på Bygdøy utenfor Oslo. Dataene skal brukes for å komme frem til tiltak som skal hindre skader på Folkemuseet.
Selv om If har hatt en egen dronegruppe det siste året, understreker Clementz at selskapet er helt i startfasen.
– Vi eksperimenterer litt og ser på hvordan droner kan brukes. Den teknologiske utviklingen går fort. Om fem år blir droner trolig brukt til mye mer enn i dag, sier Clementz. If har i dag to dronepiloter i Norge.
Deler av jobben med å tilrettelegge for dronebruk, er å gi takstfolk kompetanse som dronepiloter. Lars Angell i Tryg peker på at det var en tidkrevende affære.
Krever kompetanse
– Vi brukte vel et halvt års tid på å få godkjennelse til våre første piloter, sier Angell. Han regner med det går raskere å få de neste godkjent. Selskapet har i alt 18 takstfolk. Målet er å skaffe seks-syv droner i tillegg til den de har i dag, og i løpet av året være operative også i Bergen.
Frende Forsikring har ennå ikke tatt i bruk droner.
– Frende har så langt ikke gjort det, og vi kjenner heller ikke til at våre eksterne takstmenn bruker droner. Men vi ser helt klart nytteverdien, for eksempel for å inspisere et tak i forbindelse med stormskade, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen til BA.