Kutter NOx-utslipp med 88 tonn

Fiskebåten «Gardar».

Fiskebåten «Gardar».

Artikkelen er over 1 år gammel

Når Austevoll-fartøyet «Gardar», som er bygget i 1998, får ettermontert ny motor, vil det kutte NOx-utslippet med 88 tonn hvert år. 

DEL

– Vi er svært glade for at «Gardar» nå blir et mer økologisk sunt fartøy, sier Christian Halstensen, som er leder og som eier austevollrederiet Gardar AS, som nå altså slår et slag for miljet.

Det er første gangen teknologibedriften Wärtsilä på Bømlo ettermonterer en såkalt Wärtsilä 31-motor. I tillegg til kutt i NOx-utslipp, vil båten redusere drivstofforbruket med 200.000 liter, melder selskapet i en pressemelding. De skriver at Guinness rekordbok har utnevnt Wärtsilä 31-motoren til å være den mest effektive medium-speed-motoren i verden.

– Vi er svært stolte av denne avtalen. Her på Wärtsilä erkjenner vi at dette prosjektet er en økonomisk investering, men det er også en investering i vår fremtid. Vi gir full støtte til alt som bidrar til å tilfredsstille miljøkravene, sier Cato Esperø, som er salgsdirektør i Wärtsilä Services i meldingen.

Det norske NOx-fondet har støttet prosjektet med betydelige summer. Det gjør at tilbakebetalingstiden blir kortere.

– Investeringen i ettermonteringen i fiskefartøyet vil raskt betale seg tilbake på grunn av reduserte drivstoffkostnader og NOx-avgifter, sier Halstensen i Austevoll-rederiet Gardar AS.

I pressemeldingen forteller han at rederiet nå vurderer å installere NOX-reduksjonssystem på ytterligere to eller flere båter.

Artikkeltags