– Vi skal være stolte av alle elbilene våre

McKinsey Norge-direktør Martin Bech Holte inntok scenen under Bergen Næringsråds årskonferanse i Grieghallen fredag.

McKinsey Norge-direktør Martin Bech Holte inntok scenen under Bergen Næringsråds årskonferanse i Grieghallen fredag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

McKinsey-topp Martin Bech Holte mener nordmenns begjær etter elbiler er Norges største bidrag til å nå et av FNs bærekraftsmål.

DEL

– Det vil gå bra med Bergen, følte direktøren i McKinsey Norge for å berolige de fremmøtte på Bergen Næringsårds årsmøte i Grieghallen før han snakket om Norges og klodens største utfordringer.

Først litt om en kommende utvikling Martin Bech Holte mener vi er særdeles godt forberedt på her til lands: Utviklingen innen batteridrevne kjøretøy.

 – I Norge er vi godt stilt. Akkurat som Tyskland har gitt solenergi til verden, gir vi elbiler, sa han litt forenklet.

Les også: – Alle må ta ansvar

Antall elbiler i Norge vil ventelig passere 100.000 innen utgangen av 2016.

– Vi kan diskutere om det skal være Tesla-biler eller andre typer elbiler, men det at vi er med på å skape stor etterspørsel etter elbiler i verden, det skal vi være stolte av. Det koster oss en del, men det er helt riktig, sa han.

Alle de store bilfabrikantene arbeider intensivt med utvikling på elbilfronten, og tilsvarende utviklingsvilje og tempo gjelder for de største selskapene innen solenergi.  

Saken fortsetter under bildet.

Det er derfor Tesla-sjefen Elon Musk investerer milliarder i solenergi, påpeker han.

– Dette handler i bunn og grunn om å gjøre batterier billige. Jo flere som blir produsert, dess billigere blir det. Kostnaden for å lagre solenergi går veldig fort nedover, og når vi har billig lagring og fornybar energi, så klarer vi å knekke koden.

Og da sikter han til FNs bærekraftsmål nummer syv: «Sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris for alle».

Økte forskjeller

Men det er mer enn nok av FNs 17 bærekraftsmål som ikke kan møtes med optimisme.

Nummer én, «Utrydde alle former for fattigdom i hele verden», er den klart største utfordringen, mener Bech Holte.

Prognoser indikerer at inntektsforskjellene, som i utgangspunktet er enorme, vil øke i tiden som kommer. 

– Økonomien de neste ti årene skaper en tyngdekraft som gjør at det kan gå oppover, og risikoen er at det kan gå fort oppover, sier han mens han peker på en graf som underbygger spådommen.

De sterke drivkreftene i nettverksøkonomien kommer til å treffe oss mye hardere enn den allerede har gjort. Mobilt internett, robotisering og selvkjørende biler er eksempler på hvordan teknologien i løpet av noen tiår vil fjerne behovet for minst 30 prosent av dagens arbeidsplasser i Norge, forteller han.

– Vi må skape 6-700.000 nye arbeidsplasser, som vi i dag ikke vet hvor skal tas fra.

Les også: Interessen er totalt endret på få år: – Folk skjønte ingenting

Høyere avkastning

Fremtidens økonomi vil i svært stor grad være basert på matematikk og logikk, og mer eller mindre hele samfunnet blir programmert. Bech Holte beskriver det som at vi «kommer inn i en Steve Jobs-verden».

Av den grunn er det viktigere enn noen gang å investere så mye vi kan i nettopp matematikk og logikk, mener han. 

I den sammenheng kritiserte han tegn han ser til norsk proteksjonisme.

– Vi nekter Uber å komme til Norge, selv om vi ser at tjenesten er fantastisk.

Han serverte også en tydelig motivasjonsfaktor for bedriftslederne i salen: Selskaper som har klare målsettinger rundt bærekraft og som investerer i det, har høyere avkastning. 

Bech Holtes teori er at dette henger sammen med annet godt håndverk, fordi dette er generelt selskaper med lang horisont som tenker grundig gjennom hva som trengs av drift og investeringer, opplyste han. 

– Men det viser at å investere i bærekraft er en riktig ting å gjøre.

Artikkeltags