Oljeplattformen, som er Norges første ubemannede plattform, skal fjernstyres fra Oseberg Feltsenter, rundt 13 mil nordvest for Bergen. Prosjektet har en kostnad på 6,5 milliarder kroner. Balanseprisen er i løpet av prosessen redusert fra 34 til 20 dollar fatet, skriver Equinor i en pressemelding mandag.

Digitalisering i praksis

– Med Oseberg H tar vi et stort teknisk steg. Den fullautomatiserte, ubemannede og fjernstyrte plattformen er digitalisering i praksis, sier Anders Opedal, Equinors konserndirektør for Teknologi, Prosjekter og Boring i en melding.

– Dette er den første plattformen i sitt slag på norsk sokkel. Her er ingen fasiliteter, ikke engang et toalett, sier Opedal.

Ifølge meldingen skal det være vedlikeholdskampanjer på plattformen en til to ganger i året. Så lenger riggen Askepott borer brønner ved plattformen, skal vedlikeholdspersonalet bo på riggen.

Etter at Askepott har gjort sitt, skal personellet bo på et skip som blir koblet opp til Oseberg H med en gangbro.

Leverer til 2040

– Utbyggingen av Oseberg er et viktig bidra til å fornye og sikre langsiktig aktivitet på norsk sokkel. Det er en utbygging i tråd med fremtidsplanene vi har for norsk sokkel, sier konserndirektør for Utvikling og Produksjon i Equinor, Arne Sigve Nylund, i meldingen.

Utvinnbare ressurser er 110 millioner fat, og Oseberg H har en antatt levetid til 2040. Oseberg-feltet ligger 13 mil nordøst for Bergen. Produksjonen ble startet i 1988, og feltet er siden utvidet flere ganger. Oseberg H blir den femte plattformen på feltet.

Oljen fra Oseberg-feltet blir sendt gjennom en rørledning til Sture-terminalen i Øygarden.