Traff tidsånden med tannbørste i bambus

Espen Steinnes, Victor Møgster Grindheim, Victoria Storebø, Amalie Carine Vatle og Japin Patel  (ikke på bildet) fra Amalie Skram vgs. Tannbørsten selges på deres hjemeside ubamboo.no til 49 kroner per stykk.

Espen Steinnes, Victor Møgster Grindheim, Victoria Storebø, Amalie Carine Vatle og Japin Patel (ikke på bildet) fra Amalie Skram vgs. Tannbørsten selges på deres hjemeside ubamboo.no til 49 kroner per stykk.

Artikkelen er over 2 år gammel

Denne glade gjengen ble kåret til Hordalands beste ungdomsbedrift. Tannbørste-ideen deres ble høyaktuell nærmest over natten.

DEL

– Vi ønsket å ta tak i det enorme plastforbruket i verden. Med tannbørsten vår i bambus ønsker vi å gi folk sjansen til å gjøre en liten forskjell i hverdagen, sier daglig leder i ungdomsbedriften UBamboo, Victor Møgster Grindheim.

Tannbørsten de har fått produsert er laget i bambus. Til og med den lille busten er nedbrytbar. Den er laget i trekull, uten at du blir svart på tennene av den grunn.

– Det er anslått at 269 000 tonn plast flyter rundt i havene, sukker Grindheim.

– Det er helt enorme mengder. I dag lages tannbørster for det meste i plast, så her kan vi gjøre en forskjell. Det finnes bambustannbørster fra før, men da er ofte busten nylon- eller petroleumsbasert, fortsetter han.

Selv om plastproblemet har vært der lenge, har det blitt høyaktuelt i media de siste månedene

En sjelden gåsenebbhval endte sine dager i fjæresteinen på Vindenes på Sotra i slutten januar.

Inne dyret fant forskere store mengder plast.

Drevet som en bedrift

Dette har ført til store medieoppslag om det omfattende problemet. I så måte kan man si at den lille ungdomsbedriften har truffet planken med sitt produkt.

– Vi har jo hatt dette produktet lenge før den hvalen dukket opp. Problemet med plast i havet, har vært der lenge. Men det er jo bra at folk blir mer bevisste på det, sier Grindheim.

Han sier at arbeidet med UBamboo er mer enn bare å komme opp med en god idé.

– Ja, det handler ikke bare om tannbørsten. Vi har vært inne i en spennende prosess der vi har skaffet sponsorer, drevet markedsføring. I det hele tatt fungert som en vanlig bedrift.

Ingrid Stensnes i Ungt Entreprenørskap Hordaland er mektig imponert.

– UBamboo har truffet spikeren på hodet med sitt bidrag og de utmerket seg i flere kategorier, skryter hun.

Saken fortsetter under bildet.

Unge entreprenører på Amailie Skram videregåendes andretrinn, f.v.Jatin Patel, Victoria Søilen Storebø, Victor Møgster Grindheim, Amalie Carine Vatle og Espen Steinnes.

Unge entreprenører på Amailie Skram videregåendes andretrinn, f.v.Jatin Patel, Victoria Søilen Storebø, Victor Møgster Grindheim, Amalie Carine Vatle og Espen Steinnes. Foto:

Entusiasme

Torsdag sto 600 elever på stand i Amalie Skram videregående skole under fylkesmessen for ungdomsbedrifter. 70 personer fra arbeids- og næringslivet sin arbeidstid til å være dommere på fylkesmessen. De bedømte elevene i seksten ulike kategorier, der den gjeveste prisen altså var «Beste Ungdomsbedrift 2017».

– Det har vært en strålende dag med entusiasme, liv og latter. Det har vært et stort spekter av ideer. Alt fra festivaler til tannbørster. Men det handler egentlig ikke om ideene. Det handler om kunnskapene og erfaringene ungdommene kan ta med seg. De som er med i en ungdomsbedrift, har dobbelt så stor sjanse for å starte noe selv og bli gründer senere.

Ungdommene i UBamboo satser i hvert fall videre.

– Vi har allerede solgt omtrent 450 slike tannbørster. Det har kommet inn flere bestillinger i kveld. Nå skal vi delta i NM for ungdomsbedrifter, sier han.

Ungdomsbedrifter

Ungt Entreprenørskap (UE) er en ideell, landsomfattende organisasjon som i samspill med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.

Ungdomsbedrift er et pedagogisk program i regi av Ungt Entreprenørskap (UE).

Ungdomsbedrift i regi av UE faller inn under definisjonen av veldedige eller allmennyttige organisasjoner.

En ungdomsbedrift etableres på starten av skoleåret og skal avsluttes i løpet av mai måned det påfølgende året. Ungdomsbedriftens levetid er maksimalt 12 måneder.

Omsetningsgrensen for en ungdomsbedrift er 140.000 kroner i bedriftens levetid. Det skal ikke beregnes skatt eller merverdiavgift av omsetningen så lenge ungdomsbedriften holder seg innenfor grensen.

Artikkeltags