Her har folk i Hordaland størst betalingsproblemer

Betalingsproblemene øker i de oljetunge kommunene vest i Hordaland. ILLUSTRASJONSFOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

Betalingsproblemene øker i de oljetunge kommunene vest i Hordaland. ILLUSTRASJONSFOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

Artikkelen er over 1 år gammel

Oljekrisen gjør utslag i utviklingen over betalingsanmerkninger i Hordaland.

DEL

Antall personer i Hordaland som pådrar seg betalingsanmerkninger økte i fjerde kvartal i fjor. Det forteller årets første Lindorff-analyse. Analysen, som blir publisert fire ganger i året, forteller i hvilken grad nordmenn gjør opp gjelden sin, og er en oversikt over utviklingen av betalingsanmerkninger, inkassokrav som ikke er betalt etter gjentatte purringer.

Verst i vest

Tallene for det siste kvartalet i fjor viser en sammenheng med utviklingen på arbeidsmarkedet. Som fylke har Hordaland en økning i betalingsanmerkninger på 1,7 prosent. I fylket står 20.195 personer oppført med til sammen 104.323 anmerkninger til en verdi av over tre milliarder kroner.

FAKTA

UTVIKLINGEN I ANTALL PERSONER MED BETALINGSANMERKNING I STORE KOMMUNER I HORDALAND:

 • Fjell: 1111 personer med betalingsanmerkning i fjerde kvartal (+7,9 %), tilsvarer 5,4 % av innbyggerne
 • Stord: 734 personer (+5,2 %), tilsvarer 5,1 % av innbyggerne
 • Askøy: 1115 personer (+4,6 %), tilsvarer 5,4 % av innbyggerne
 • Os: 821 personer (+3 %), tilsvarer 5,5 % av innbyggerne
 • Lindås: 545 personer (+2,3 %), tilsvarer 4,7 % av innbyggerne
 • Kvinnherad: 511 personer (+1 %), tilsvarer 5 % av innbyggerne
 • Bergen: 11.464 personer (-0,1 %), tilsvarer 5,2 % av innbyggerne
 • Voss: 407 personer (-2,4 %), tilsvarer 3,6 % av innbyggerne
   

HVA ER EN BETALINGSANMERKNING?

 • Inkassosak som ikke er betalt, etter flere purringer. Registreres hos kredittopplysningsbyråene. Kan medføre avslag på søknad om bla. bil- og boliglån og kreditt. Slettes når man gjør opp.

KILDE: LINDORFF-ANALYSEN

Blant kommunene er det vestsiden av fylket, Fjell, Stord og Askøy, som merker seg mest negativt ut. Her er økningen på henholdsvis 7,9 prosent, 5,2 prosent og 4,9 prosent, skriver Lindorff i en pressemelding.

– Utviklingen i Hordaland må sees i sammenheng med at arbeidsmarkedet ble rammet av fallende virksomhet i oljesektoren. Det har resultert i økende arbeidsledighet. Over tid fører dette til at flere husholdninger får problemer med å betale regningene sine, sier analytiker Morten Trasti i Lindorff i meldingen.

Tror det blir verre

Han forventer en fortsatt økning i antall anmerkninger her i fylket.

– I Hordaland står en ganske stor andel av arbeidsstyrken uten jobb. Men selv om fylket viser tegn til stabilisering, forventer vi at betalingsvanskene vil fortsette, fordi det tar en tid før bortfall av lønnsinntekter resulterer i betalingsproblemer, sier Trasti.

Totalt sett her i landet er utviklingen i betalingsanmerkninger positiv. Det bidrar blant andre vossingene og bergenserne til. Her er det registrert en nedgang på henholdsvis 2,4 prosent og 0,1 prosent.

Og til tross for store lokale forskjeller klarer Hordaland seg godt som helhet i Lindorff-analysen. Fem prosent av det totale innbyggertallet står registrert med betalinganmerknnger, noe som plasserer fylket blant dem med lavest andel betalingsverstinger målt opp mot folketallet.

Artikkeltags