Kraftig nedgang for Møller-konsernet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Den tradisjonsrike Møller-familien måtte tåle en resultatsmell i fjor på nesten 500 millioner kroner i familieselskapet.

DEL

Det skriver Nettavisen.

Møller-familien er mest kjent for import av biler, som Volkswagen, Audi og Skoda. Harald A. Møller er Norges største bilimportør, med en samlet markedsandel på over 20 prosent. Bilvirksomheten har røtter tilbake til 30-tallet.

I over 80 år har Møller-familien samlet virksomheten i familie- og holdingselskapet Aars, der 3. og 4. generasjon i dag er de aktive eierne.

Aars AS er et holdingselskap som eier Møller Mobility Group (bilvirksomhet), Møller Eiendom (næringseiendom og byutvikling), Katalysator AS (direkteinvestinger i Norge og Sverige), samt at selskapet selv driver med kapitalforvaltning.

26 milliarder

Tallene for 2018 viser at de samlede inntektene i holdingselskapet falt fra 28,5 milliarder kroner i 2017 til 26,4 milliarder i fjor. Driftsresultatet i perioden var ned fra 1,1 milliarder kroner til 805 millioner, resultatet før skatt fra 1295 millioner kroner til 834 millioner.

Bilkonsernet satt igjen med et resultat i fjor på 880 millioner kroner, mot 1121 millioner i 2017. Totalt ble det i Norge solgt 7 prosent færre nye biler i 2018 enn i 2017. Om lag to tredjedeler av bilinntektene i Møller-konsernet kommer fra Norge.

Når det gjelder næringseiendom, falt resultatet før skatt fra 173,3 millioner kroner til 114,4 millioner. Om kapitalforvaltningen heter det at målet for porteføljen ikke ble nådd i 2018. Som investeringsselskap hadde Katalysator i fjor et underskudd før skatt på 52 millioner kroner. Selskapet avlegger ikke konsernresultat.

Lav arbeidsledighet

Nettavisen Økonomi prøve onsdag å få tak i adm. direktør Sigurd Haavik i Aars for en kommentar til fjorårstallene, uten å lykkes.

Styret i Aars skriver i årsberetningen at det har vært et godt makrobilde for alle forretningsområdene. Det er lav arbeidsledighet i både Norge og Sverige, og ledigheten har falt i de baltiske landene, der konsernet også har virksomhet.

De direkte investeringene utviklet seg bra gjennom fjoråret, men Aars ble som andre rammet av de svake aksjemarkedene mot slutten av fjoråret. Det ga den svakeste avkastningen i finansmarkedene siden 2008.

Aars AS eies av fire aksjeselskaper, hver med 25 prosent eierandel, og som igjen er eid av ulike medlemmer av Møller-familien, samt av Øyvind Schage Førde med familie.

Blant Norges rikeste

De bokførte egne midlene i Aars ved utgangen av 2018 var på 8,83 milliarder kroner, av totale verdier i selskapet for rundt 17 milliarder kroner. En drøy tredjedel av verdiene i holdingselskapet er i eiendom, om lag 20 prosent av verdiene i biler som skal selges.

Styremedlem Harald Møller ble av bladet Kapital i fjor vurdert til Norges 61. rikeste person, med en anslått nettoformue på 4,1 milliarder kroner. Kapital skrev i fjor høst at familien Møller bykser oppover på årets liste over de 400 rikeste i Norge.

Mye av fremgangen skyldes eiendomsporteføljen som de eier gjennom Aars. Foruten eiendom og bil har familien gjennom selskapet Katalysator også investert i en rekke oppstartsselskaper der de går inn som aktiv eier.

Artikkeltags