Bergen måtte levere tilbake 331 millioner kroner

Bergen kommune overførte pliktskyldig gigantsummen tilbake.

Bergen kommune overførte pliktskyldig gigantsummen tilbake. Foto:

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi regner med å få blomster fra flere takknemlige kommuner i dagene som kommer, sier finansbyråd Dag Inge Ulstein.

DEL

«I slutten av september oppdaget Kemneren at en stor nasjonal arbeidsgiver hadde innbetalt 331 millioner til Bergen, uten at det var grunnlag for det, og på bekostning av en rekke andre kommuner», heter det i en av sakene som kom opp under torsdagens møte i bystyrekomiteen for finans, kultur og næring.

– Det var nok noen som hoppet i stolen borte hos Kemneren når de fikk tallene fra Skattedirektoratet. De 331 millionene hadde vært meget kjærkomne inntekter for oss, men rett skal være rett. Vi regner med å få blomster fra flere takknemlige kommuner i dagene som kommer, sier finansbyråd Dag Inge Ulstein (KrF) til BA.

Ærlighet varer, som seg hør og bør for en Krf-byråd, lengst for finansbyråd Dag Inge Ulstein (t.v.) og byrådsleder Harald Harald Schjelderup (Ap).

Ærlighet varer, som seg hør og bør for en Krf-byråd, lengst for finansbyråd Dag Inge Ulstein (t.v.) og byrådsleder Harald Harald Schjelderup (Ap). Foto:

– Kunne fått «blåmandag»

Feilen ble rapportert til Skattedirektoratet, og mesteparten av pengene ble tilbakeført før regnskapet for september ble avsluttet.

– Slike glipper bør ikke forekomme, men når det oppsto, er jeg glad for at vi har dyktige ansatte hos Kemneren som oppdaget feilen raskt. I verste fall hadde vi budsjettert videre med disse inntektene. Da kunne vi fått oss en skikkelig «blåmandag» når feilen ble oppdaget ved en senere anledning, sier Ulstein.

Kemneren i Bergen, Lasse Hunsrød, mener at ingen kan vite når feilen ville ha blitt oppdaget.

– Det er snakk om 331 millioner kroner totalt. Av disse gikk cirka 120 millioner kroner til Bergen kommune, 21 millioner kroner til Hordaland fylkeskommune og resten til staten. For statens del betyr ikke det så mye. Staten er uansett staten, forklarer han.

Pengene blir nå overført til korrekt mottaker – flere titalls kommuner i ulike fylker i landet.

– Vi har hørt fra noen av kommunene – de var veldig fornøyd med å få pengene. Vesle Re kommune i Vestfold hadde faktisk allerede oppdaget det, forteller Hunsrød.

Kemner Lasse Hunsrød leder en årvåken etat.

Kemner Lasse Hunsrød leder en årvåken etat. Foto:

– Skremmende

– Kunne man ikke bare beholdt pengene?

– Det hadde jo ikke vært riktig. I neste omgang hadde det kanskje vært Oslo som hadde fått penger Bergen skulle ha hatt, svarer kemneren.

– Oslo ville vel bare ha beholdt dem?

– De hadde nok sendt videre. De har jo så masse penger, humrer Hunsrød, før han blir mer alvorlig.

– Det skremmende er jo at hvis vi ikke hadde oppdaget at pengene var blitt overført ved en feil, så ville vi ha beholdt dem. Vi ville da ha trodd at skatteinngangen var høyere enn den er og budsjettert med det. Da ville vi ikke oppdaget det før neste år og plutselig ville kommunen ha måttet betale tilbake 120 millioner kroner, sier Hunsrød.

– Dette er ikke småpenger – hvordan kan noe slikt skje?

– Det er noe vi også lurer på. Vi har tatt saken opp med skattedirektoratet, som er ansvarlige for systemet. De må se nærmere på hvordan dette kunne skje, og gjøre tiltak for å forhindre at det skjer igjen, mener kemneren.

Mariken Holter, kommunikasjonsdirektør i Skattedirektoratet.

Mariken Holter, kommunikasjonsdirektør i Skattedirektoratet. Foto:

Tar hendelsen på alvor

Skattedirektoratet forteller at de er kjent med saken, og mener at feilen ble rettet før selve overføringen skjedde.

– Prosessen med å fordele skattetrekk av lønn foregår ved at arbeidsgiver rapporterer inn det samlede beløpet for sine ansatte til Skattedirektoratet. Deretter fordeles beløpet til de ansattes bostedskommuner, basert på opplysninger fra arbeidsgiver, forteller kommunikasjonsdirektør Mariken Holter.

I slutten av september skal en stor arbeidsgiver ha endret på tidligere innleverte rapporteringer. Endringen førte til en feilaktig omfordeling av tildelt beløp mellom involverte kommuner.

– Kemneren i Bergen varslet oss neste dag. Feilen ville uansett ha blitt oppdaget i forbindelse med månedsregnskapet og avstemming av oppgavene, men siden skatteoppkreveren oppdaget dette og varslet så raskt, ble overføringen stoppet før den kom til utbetaling, sier Holter, og legger til.

– Det er flere parter som er i posisjon til å oppdage slike feil før arbeidsgiverens overføring blir fordelt av Skattedirektoratet. Uansett tar vi slike hendelser på alvor og vil sammen med de andre aktørene i denne fellesordningen vurdere om det er behov for justeringer, slik at vi kan unngå at dette skjer igjen.

Artikkeltags