Demonstrerte for Hellas mens bensinbombene kastes i Aten

Et femtitals bergensere demonstrerte sin støtte til Hellas onsdag.

Et femtitals bergensere demonstrerte sin støtte til Hellas onsdag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Vi må vise solidaritet med det greske folket.

DEL

Det sier Isak Lekve, som sammen Katharina Sass har tatt initiativ til en demonstrasjon for Hellas ved den blå steinen onsdag, der rundt femti mennesker møtte opp.

Det er knyttet stor spenning til det som pågår i det greske parlamentet onsdag kveld. I Aten støter politi og demonstranter sammen, og i flere europeiske byer holdes nå støttemarkeringer for Hellas.

Striden dreier seg om hvordan Hellas skal forholde seg til de omfattende kravene fra den såkalte troikaen bestående av EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet. Straffen for å ikke innfri kravene er en stans i kriselånene som holder den greske økonomien flytende, enn så lenge.

Prøvelsene fortsetter

Initativtager Isak Lekve mener troikaens politikk er feilslått.

Initativtager Isak Lekve mener troikaens politikk er feilslått. Foto:

– Det er lett for oss å sitte her og si hva som burde gjøres, men det viktige er å vise solidaritet med det greske folket. De har vært gjennom vanskelige prøvelser de siste fem årene, og det ser nå ut til å fortsette inn i fremtiden, sier Lekve.

Han er doktorgradsstipendiat i sosiologi ved Universitetet i Bergen, og betegner ikke seg selv som noen aksjonist.

Han håper at samlingen ved den blå stein kan bidra til å sette fokus på at også Norge er blant kreditorene og kan bidra til det han ser som en mer konstruktiv tilnærming til den greske gjeldskrisen.

– Vi har de siste årene sett at den gjeldspolitikken som har vært ført har vært feilslått. Nå er arbeidsledigheten oppe i 30 prosent, med hele 60 prosent ungdomsledighet. Likevel kjører de på med den samme politikken, sier Lekve.

En del av problemet

Han er ikke den eneste som lufter slike tanker ved den blå stein i Bergen onsdag.

Appellanter fra både SV, Ap, Mgd og Rødt satte ord på en manglende tiltro til at innsparinger ville føre frem til et Hellas som klarer å håndtere den tårnende gjelden sin på en god måte.

Økt barnedødelighet og høyere selvmordsrate var noen av vondene Ronja Breisnes (AUF) mener kommer av den rådende gjeldspolitikken.

Økt barnedødelighet og høyere selvmordsrate var noen av vondene Ronja Breisnes (AUF) mener kommer av den rådende gjeldspolitikken. Foto:

– Troikaen svikter verdier i det europeiske samarbeidet. Det fører ikke til noe positivt å ruinere et folk for å statuere et eksempel. Kuttpolitikken er en del av problemet, sa Ronja Breisnes, leder av Bergen AUF og ungdomskandidat for Bergen Ap. Dette til tross for at Jonas Gahr Støre i dagens Klassekampen ytret sin støtte til reformene Eu krever.

Samtlige appellanter var enige om hva de mener må til for at Hellas skal komme seg videre. Som Torstein Dahle i Rødt uttrykte det:

– Hellas trenger en omfattende sletting av gjeld, det viser blant annet Det internasjonale pengefondets egne beregninger.

Artikkeltags