Får én milliard av gigantkontrakten til Statoil

Artikkelen er over 2 år gammel

– På sikt vil permitterte få jobbene sine tilbake.

DEL

Fredag ble det kjent at Kværner og Statoil har inngått en kontrakt verdt fem milliarder om å oppgradere Njord A plattformen.

Prosjekt skal sette Njord A i stand til å kunne produsere olje og gass i flere tiår fremover.

LES OGSÅ: Kjempeoppdrag gir 3.000 årsverk

Plattformen skulle vært tatt ut av drift etter å ha vært operativ siden 1997, men etter at det ble gjort nye funn på Njord-feltet i Norskehavet, har Statoil bestemt seg for å fortsette å bruke plattformen til utvinning av olje og gass.

– Dette er en fantastisk dag for sørvestlandet og Hordaland, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.

– God beskjed før helgen

Oppdraget vil utgjøre rundt 3000 årsverk. Hoveddelen går til Kværner Stord, men også Aker Solution på Sandsli i Bergen vil nyte godt av kontrakten.

Aker Solutions blir Kværners underleverandør i arbeidet med Njord-plattformen, og én av de fem milliardene i kontrakten går til dem.

Det er hovedsakelig ingeniøravdelingen i Bergen som får oppdraget, med bistand fra selskapets kontor i Oslo.

LES OGSÅ: Ser håp i mørket på basen

– Dette er en viktig og etterlengtet kontrakt for Aker Solutions, ikke minst for det miljøet vi har i Bergen, og for å kunne opprettholde det, sier konserntillitsvalgt Atle Teigland til BA.

Han forteller at reaksjonene han har fått fra kollegaene er at dette er en god melding å ta med seg inn i helgen.

– Det har tatt lang tid før dette ble avklart, og folk har ventet lenge på det. Nå er stemningen god, sier han.

Oppdraget innebærer at også ansatte som er permittert vil få tilbake jobbene sine.

– Det er ikke avklart hvor mange, men det er en betydelig jobb vi har fått, sier Teigland.  

– Også for de ansatte som er i jobb skaper dette en trygghet og en forutsigbarhet. Dette er en viktig kontrakt for oss, og spesielt viktig er det for Aker Solutions i Bergen.

330 ansatte

– Dette er veldig gode nyheter, både for Bergen og for hele Vestlandet, sier kommunikasjonsrådgiver hos Akers Solutions Stina Kildedal-Johannessen til BA.

Ifølge Kildedal-Johannessen vil kontrakten på det meste innebære arbeid for rundt 330 Aker Solutions-ansatte.

De siste årene har Aker Solutions permittert ansatte i flere omganger. Senest i september måtte selskapet permittere 100 ansatte på Sotra.

– Er dette ansatte som er i arbeid i dag, eller vil det være aktuelt å hente inn noen av dem som tidligere har blitt permittert?

– På sikt vil vi også ta tilbake en god del av dem som er permittert, sier hun.

– Med tanke på den situasjonen næringen har gått gjennom, er dette veldig gode nyheter for oss.

– Gode nyheter på sikt

Aker Solutions base på Ågotnes er blant arbeidsplassene som har merket de harde tidene i oljebransjen best.

På CCB-basen har antall arbeidsplasser blitt redusert fra 4000 til 2500 i løpet av får.

De Aker Solution-ansatte på Ågotnes vil ikke være direkte involvert i arbeidet med å oppgradere Njord A-plattformen, men gigantkontrakten kan på sikt bety gode nyheter for dem også.

– Vi gleder oss til Njord-plattformen kommer på feltet igjen. Da blir det arbeid til oss også, sier tillitsvalgt ved Aker Solutions Ågotnes, Tommy Angeltveit til BA.

Det er imidlertid et stykke frem i tid: Den oppgraderte plattformen skal etter planen står ferdig i 2020.

– Viktig for vestlandet

Milliardkontrakten blir undertegnet på Kværners anlegg på Stord fredag, hvor det aller meste av det fysiske arbeidet skal utføres de kommende tre årene. Statoil og Kværner har inngått en såkalt totalkontrakt for oppgradering av Njord A-plattformen som innebærer full oppgradering av skrog og plattformdekk.

– Dette er en av de viktigste kontraktene i markedet dette året. Vi er stolte av den tilliten Statoil viser oss ved å gi Kværner oppdraget med å oppgradere Njord A for nye tiår med produksjon, sier Kværners konsernsjef Jan Arve Haugan i en børsmelding.

– De 3000 årsverkene dagens kontrakt medfører er viktig for leverandørindustrien og hele Vestlandet. Jeg ønsker Kværner og oljeselskapene lykke til med et prosjekt som sikrer arbeidsplasser, verdiskaping og ringvirkninger i lang tid framover, sier olje- og energiminister Søviknes, som er til stede når kontrakten undertegnes.

Også administrerende direktør Luis Araujo i Aker Solutions deltar på arrangementet.

– Dette er den største offshore-plattformen i Norge som er blitt brakt til land for totaloppgradering. Vi er svært glade over å få fortsette samarbeidet med Kværner og Statoil på dette banebrytende prosjektet, som kommer til å sette Njord-feltet i stand til å produsere olje og gass i flere tiår framover, sier Araujo.

Artikkeltags