Framo Flatøy permitterer 100 ansatte

Framo Flatøy sliter med stadig tynner ordrestokk. Dette har bedriften tatt konsekvensen av ved å varsle permittering av 100 stillinger fra januar 2017.

Framo Flatøy sliter med stadig tynner ordrestokk. Dette har bedriften tatt konsekvensen av ved å varsle permittering av 100 stillinger fra januar 2017. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Etter nyttår står 100 av de rundt 275 ansatte i Framo Flatøy uten en jobb å gå til.

DEL

– Vi hadde et allmøte tirsdag der ansatte ble informert om at vi fra neste halvår vil måtte gå til permittering av 100 fulltidsstillinger, sier administrerende direktør Oddbjørn Jacobsen i Framo Flatøy til BA.

Permitteringen starter ved årsskiftet, og vil vare i seks måneder, opplyser han.

Per i dag teller Framo Flatøy cirka 275 årsverk. De ansatte tok naturligvis budskapet tungt, men var forberedt på beskjeden.

– Kan ikke gå og sparke i sanden

– Dette påvirker alle som jobber på Flatøy, men vi er så oppegående at vi vet hvordan markedet ser ut. Det er innlysende at når en bedrift ikke har arbeidsoppgaver kan ikke folk gå og sparke i sanden heller, sier Ronald Pedersen, tillitsvalgt for de verkstedsansatte ved Framo Flatøy.

Han mener at dialogen med ledelsen er, og har vært, god.

– Det er langsiktighet i hva vi gjør, så vi vet hva vi har av arbeid fremover. Vi permitterer istedenfor oppsigelser fordi vi har tro på at dette snur, sier Pedersen.

Ansiennitet blir det overordnede kriteriet i permitteringsprosessen videre.

– Jeg tror at de grepene som er gjort er rett ut fra situasjonen. Dette er virkeligheten som er kommet til oss. Oljepris og ikke minst utbyggingstakten påvirker dette, sier Pedersen og fortsetter.

– Skal vi komme ut av dette må det også være en politisk våkenhet til stede ved å tilrettelegge på hvor mye blokker og felt som blir delt ut. Oljerikdommen har gitt oss velferden vi har i dag, og vi kan ikke skru av den uten videre om vi skal ha det godt i fremtiden, avslutter han.

Hovedtillitsvalgt Ronald Pedersen (t.v.) og adminsistrerende direktør Oddbjørn Jacobsen i 2015.

Hovedtillitsvalgt Ronald Pedersen (t.v.) og adminsistrerende direktør Oddbjørn Jacobsen i 2015. Foto:

– Nedturen vedvarer

Direktør Jacobsen føler med de ansatte ved bedriften.

– Vi har hatt en løpende orientering, så dette er ingen overraskelse, men selvfølgelig synes jeg og alle ansatte at det er veldig leit at dette er nødvendig, sier Jacobsen.

Framo Flatøy har ansvar for Framo-konsernets pumpeprodukter for offshorevirksomhet. Ordrestokken på Flatøy begynner å bli tynnere, og det er dette bedriften nå tar konsekvensen av.

– Årsaken er kort og godt at nedturen i oljemarkedet vedvarer. Går du tilbake til 2014, ville mange blitt overrasket over dybden og varigheten. Vi leverer utstyr som blir anskaffet når nye felt bygges ut, og det er svært lite feltutbygginger initiert i det siste. Den aktiviteten må komme i gang igjen. Dette er et syklisk marked med en kraftig nedgang, så da kan vi jo kanskje tro at det kommer opp igjen, sier Jacobsen. 

I mars ble det kjent at 60 av ansatte hos pumpeprodusenten må gå, etter at 30 årsverk ble kuttet i oktober i fjor.

Inntektene har stupt

I et intervju med BA i august sa økonomi- og finansdirektør Thomas Thuresson i Alfa Laval, som eier Framo-konsernet, at de forventer videre nedgang i 2016. Derfor tok de grep for å justere kapasiteten, forklarte han.

I samme intervju sa Thuresson følgende:

– Vi må tilpasse ressursene til situasjonen. Vi har fortsatt en god ordrestokk på Fusa, men den begynner å bli tynnere på Flatøy. Fortsetter den svake utviklingen, vil det kreve mer nedbemanning.

Les også: Framo permitterer ansatte på Holsnøy

Nå er det nettopp det som skjer i Meland kommunes største bedrift. Ordfører Øyvind H Oddekalv (Ap) er bekymret over permitteringene.

– Det er en veldig alvorlig situasjon for kommunen, og ikke minst for dem som blir direkte berørt og familiene deres, sier Oddekalv.

Meland-ordfører Øyvind Oddekal og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre på omvisning hos Frank Mohn Piping as / Alfa Lavel på Holsnøy i august.

Meland-ordfører Øyvind Oddekal og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre på omvisning hos Frank Mohn Piping as / Alfa Lavel på Holsnøy i august. Foto:

Vurderer ekstratiltak

Han omtaler Framo som en hjørnesteinsbedrift og den klart viktigste arbeidsplassen i kommunen.

– Nå vil de permitterte få hjelp via NAV-systemet. Kommunen må så se hvor mange av disse som er bosatt i Meland og om vi, i samarbeid med NAV, skal sette inn ekstratiltak, sier ordføreren.

Fjorårets regnskap fortalte om en dyster utvikling for Framo-konsernet: Salgsinntektene internasjonalt ble nesten halvert, fra nær 900 millioner til snaut 460 millioner kroner.

De samlede inntektene stupte med nesten 345 millioner kroner i fjor. Det resulterte i et uvanlig beskjedent overskudd på drøyt 1,2 millioner kroner i 2015.

Artikkeltags