Statoil legger ned gasskraftverket på Mongstad

Statoil legger ned gasskraftverket på Mongstad.

Statoil legger ned gasskraftverket på Mongstad. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Nedleggelsen skal skje ved utgangen av neste år. – En gledens dag for klima, jubler miljøstiftelsen Zero.

DEL

Etter flere år med ulønnsom drift gir Statoil opp kraftvarmeverket på Mongstad. Nedleggelsen vil finne sted ved utgangen av 2018.

Øvrig virksomhet på anlegget vil fortsette som før, opplyser Statoil i en pressemelding.

– Kraftvarmeverket har hatt mindre utnyttelse enn planlagt, fordi dampbehovet på Mongstad har vært lavere enn da verket ble planlagt. Det har ført til at vi har tapt mye på driften og grep for å justere aktiviteten var unngåelig, sier Grete Haaland.

Hun er direktør for Asset Management i Markedsføring, midtstrøm og prosessering i Statoil.

Anlegget ble etablert i 2010 for å bedre energieffektiviteten på Mongstad og for å sikre elektrisitetsforsyning til industrien, til sokkelen og andre forbrukere i regionen.

Deler av den gassen som brukes til kraftvarmeverket leveres gjennom en egen avtale med Troll-lisensen. Statoil Refining Norway AS (Mongstad-raffineriet) og partnerne i Troll-lisensen, er enig om at eksisterende gassavtale sies opp med virkning 31.12.2018, opplyser Statoil.

Inntil videre vil kraftvarmeverket drives som i dag.

– Kraftvarmeverket vil gå som normalt frem til oppsigelse. I denne toårsperioden vil det bli jobbet med alternative varmekilder og løsninger for en sikker og stabil drift av raffineriet, sier Haaland.

Ifølge Statoil innebærer stans av anlegget at CO2-utslipp på Mongstad reduseres i størrelsesorden 250.000-300.000 tonn per år.

– Nå er endelig punktum for satsing på gasskraftverk i Norge satt. Et stort punktutslipp legges ned, derfor er dette en gledens dag for klima. Satsing på fornybar energi er uansett løsningen når et varig og utslippsfritt energisystem i Europa skal realiseres, sier leder Marius Holm i miljøstiftelsen Zero.

Også Natur og Ungdom mener nedleggelsen av anlegget, som de anslår hadde utslipp som tilsvarer 140.000 biler, er en seier for miljøet.

– Dette viser at politikerne burde hørt på dem som ropte varsku om miljøet og den gedigne utslippskilden som Mongstad er og har vært. Det er en gledens dag for miljøet at Statoil endelig avslutter denne klimafiaskoen, sier leder Ingrid Skjoldvær til NTB.

Artikkeltags