Olje- og energidepartementet godkjente i går Equinors plan for utbygging og drift av tredje faste i Troll-utviklingen, meldte Equinor i en pressemelding fredag. En investering på 7,8 milliarder kroner skal gi feltet levetid utover 2050.

– Med en balansepris på under ti dollar fatet er Troll fase 3 et av de mest lønnsomme og robuste prosjektene vi har hatt i selskapets historie, sier direktør for prosjektutvikling i Equinor, Torger Rød, i meldingen.

En gassgigant

Troll-feltet har vært Norges største oljeprodusent de siste fem årene, men er også en gigant innen gassproduksjon.

Feltet er blant de største gassfeltene i verden og forsyner alene Europa med 7–8 prosent av det daglige gassforbruket. Gassmengdene på havbunnen er enorme, og etter 20 års gassproduksjon er fortsatt 65 prosent av gassen igjen på bunnen. Den årlige energiproduksjonen fra feltet tilsvarer rundt tre ganger norsk vannkraftproduksjon, heter det i meldingen.

– Feltet spiller en viktig rolle i våre planer om å omgjøre norsk sokkel i retning bærekraftig verdiskapning, sier områdedirektør Gunnar Nakken i pressemeldingen.

Fase 3 som nå er godkjent omfatter en undervannsutbygging som skal knyttes opp mot Troll A-plattformen.

Milliardkontrakter

Nakken mener at investeringen i Troll fase 3 vil bli viktig for norsk leverandørindustri, og anslår at rundt 70 prosent av verdiskapningen vil skje i Norge. Troll-partnerne, som inkluderer Petoro, Norske Shell, Total E & P Norge og Conoco Phillips Skandinavia, har tildelt kontrakter for anslagsvis 950 millioner kroner til selskapene Nexans, Deep Ocean, Allseas og Marubeni. I tillegg er det tildelt kontrakter for rundt to milliarder kroner til Aker Solutions.

Gassen fra Troll A-plattformen blir ilandført på Kollsnes, mens oljen som blir produsert fra Troll B- og C-plattformene går i oljerør til oljeterminalen på Mongstad. Troll-feltet ligger rundt 65 kilometer vest for Kollsnes. et stort gass- og oljefunn ble gjort på feltet i 1979. Hydro startet oljeproduksjonen på feltet i 1995.

FAKTA

  • Troll inneholder om lag 40 prosent av de samlede gassreservene på norsk kontinentalsokkel. Troll er også blant de største oljefeltene.
  • Equinor er driftsoperatør for Troll A-, B- og C-plattformen og ilandføringsrørene, mens Gassco er operatør på vegne av Gassled for gassbehandlingsanlegget på Kollsnes.
  • Plattformen Troll A er den høyeste installasjonen som noensinne er flyttet av mennersker på jordens overflate. Plattformen drives med elektrisitet fra land.
  • KILDE: EQUINOR