«Skandalen fortsetter: Her er Norge verre enn Russland», skrev Dagbladet-spaltist Esten O. Sæther i en kommentar i etterkant av at Erik Tysse ble tatt ut til OL i Rio.

Tysse ble som kjent dopingtatt i 2010, etter at både en A-og B-prøve viste spor av det forbudte stoffet CERA, et tredjegenerasjons bloddopingspreparat, også kjent som EPO.

Kappgjengeren ble utestengt fra all idrett i to år, men var tilbake i manesjen under London-OL i 2012. Fredag deltar han for siste gang i et OL, på 20 kilometer i Rio-lekene.

Bakgrunnen for Dagbladet-Sæthers overskrift kan sees i sammenheng med at IOC forsøkte å utestenge en rekke russiske utøvere fra OL i ukene før mesterskapet, etter at det ble bevist i den såkalte McLaren-rapporten at doping i en årrekke har blitt satt i system og brukt bevisst i nasjonen.

Sæther mente det i denne anledning var hårreisende at Olympiatoppen i Norge valgte å sende en tidligere dopingdømt utøver til lekene i Brasil.

– Heksejakt

Utspillet har imidlertid fått flere til å reagere og idrettshistoriker Tom A. Schanke er blant dem som ser rødt etter Sæthers kommentar.

– Estens hovedagenda er at dopede utøvere ikke skal få delta i OL. At det strider mot internasjonal lov og rett å nekte ferdigsonede utøvere å delta i OL, bryr han seg ikke om. Det er greit at han mener at ferdigsonede utøvere ikke bør få være med i OL, men det er ikke greit at han ikke respekterer hva CAS har besluttet, sier Schanke til Nettavisen.

Schanke trakk fram i et nyhetsbrev at idrettens voldgiftsrett (CAS) har bestemt at tidligere dopdømte utøvere skal ha anledning til å delta i et OL, så lenge de har sonet ferdig den pålagte straffen, slik Tysse har gjort. Dette fordi utøvere ikke skal få noen ekstrastraff etter ferdig sonet dom.

Han mener derfor at Sæthers kritikk er graverende og helt uforståelig.

– Og hver gang han skriver om dette, trekker han frem Erik Tysse. Det har han med jevne mellomrom gjort siden 2012, og dermed påført Tysse enorme påkjenninger. Dermed kan det oppfattes som en heksejakt på Tysse. Estens utgangspunkt er at norske utøvere som blir tatt og dømt i doping er «fritt vilt», fortsetter den profilerte idrettshistorikeren.

Selv er Esten O. Sæther sterkt uenig med Schanke.

– Dette har ingenting å gjøre med heksejakt. Det er ikke en enkeltstående personlig sak, men en viktig prinsipiell sak. Den forskjellen bør Tom A. Schanke som selverklært idrettshistoriker snart klare å forstå. Han vil ikke ta inn over seg at saken ikke gjelder Erik Tysse, den gjelder spørsmålet om Norge skal ha dopingdømte på landslagene sine, sier Sæther til Nettavisen.

– Føler du at Tom A. Schanke treffer med noe som helst i kritikken sin?

– Nei, selvfølgelig ikke. Her er det hverken noen heks eller enkelt utøver som blir jaktet. Hadde det bare vært det, hadde den ikke vært like avgjørende. Det er altfor mange som blir dopingdømt rundt om i verden. Det interessante i denne saken er hvilken konsekvens denne dopingdommen har for uttaket av et norsk landslag. Jeg mener det er helt håpløst at Norge, som en selverklært antidopingnasjon, skal ønske å vinne medaljer med utøvere som er dopingdømte, sier Dagbladet-kommentatoren.

Nettavisen møtte en opplagt Erik Tysse utenfor deltagerlandsbyen i Rio tidligere denne uken og kappgjengeren er klar på at han for lenge siden har sluttet å bry seg om Dagbladets skriverier. Det sluttet han med i 2012.

– Leser det ikke

– Det var mye styr rundt denne saken i 2012, allerede, så jeg er vant til det. De ekspertene som jobber med saken min ga Sæther tilbud allerede da om å informere ham og vise ham begge sider av saken, men han takket nei til det. Etter den gang så har vi sett at han tydeligvis kjører sitt eget løp. Jeg har latt det være tilfellet, og leser det ikke, forteller Tysse til Nettavisen.

Sæther hevder han ikke har avslått noe tilbud fra Tysses eksperter om å sette seg inn i hans sak.

– Jeg har fulgt begge sider av denne saken tett siden 2012. Likevel er det ikke skyldspørsmålet som er det avgjørende for hvorvidt Tysse bør delta i Rio. Det avgjørende er at han er dømt i idrettens høyeste domstol (CAS) for bloddoping. Det er den dommen vi må forholde oss til. Ikke om vi tror Tysse er skyldig eller ikke, sier Sæther.

Tysse er på sin side glad for at han ble tatt ut til OL så tidlig og fikk klarsignal allerede i juni.

– Skal du holde på med langdistanse er det utrolig viktig å ha gode forberedelser. Nå er jeg glad for å være her og all denne kritikken har vi snakket om i seks år nå. Vi har vært gjennom det meste, så jeg vil helst konsentrere meg om det jeg får gjort noe med, nemlig det sportslige. Jeg vet det har vært mye styr i mediene, men jeg leser det ikke, gjentar 35-åringen.

Dagbladet-kommentatoren tror imidlertid regelverket snart endres og gjør det umulig for dopingtatte utøvere å delta i fremtidige OL.

– I Rio-OL er det et økende sinne blant rene utøvere mot dopingdømte som får lov til å konkurrere og gjør det veldig godt. Du har kontroverser i svømming, sykling og vektløfting, og friidretten har ikke engang begynt. Sannsynligvis vil dette sinnet, som er veldig mye tydeligere enn tidligere, forandre hele regelverket slik at vi ganske fort får regler som hindrer dømte med staffer på mer enn ett eller to år å konkurrere i OL. Vær klar over at Norge hadde et slikt forbud helt frem til 2003, sier Dagblad-kommentator Esten O. Sæther.

Til tross for at Tysse verken leser eller snakker så mye om dopingsaken i dag, seks år etter, så er han likevel klar på at han fortsatt jobber med å bli renvasket fra beskyldningene.

Tysse har hele veien bedyret sin uskyld og et stort apparat er fortsatt i sving og jobber med saken hans.

På samme måte som nåværende Manchester City-manager Josep Guardiola ble frifunnet for å ha testet positivt på det ulovlige middelet nandrolon først seks år etter at han ble dømt, lenge etter at spanjolen hadde sonet ferdig dommen, håper også Tysse at det han mener er sannheten i sin sak, til slutt skal komme for en dag.

 

– Justismord

Tysse har bred støtte, og Schanke er blant dem som tror Tysse er uskyldig. Historikeren skriver i et nyhetsbrev at han mener nordmannen er utsatt for et justismord, og utdyper den kommentaren overfor Nettavisen.

– Når en støttegruppe bestående av verdenskjente forskere og dopingeksperter fortsatt jobber med Tysse-saken, sier det meg at Tysse er utsatt for et justismord. Den meget anerkjente amerikanske professoren Roger Pielke jr, leder for Sports Governance Center på University of Colorado, har viet et helt kapittel i sin kommende bok «The Edge» til Erik Tysse og prosessen mot ham. Professoren konkluderer som følger: «Jeg vet ikke om Tysse er uskyldig, men jeg vet at det ikke ble bevist at han var skyldig». Dessuten virker det helt hinsides enhver fornuft at Erik Tysse skal ha satt sprøyter på seg selv, mener Schanke om Tysse-saken.

Tysse sier til Nettavisen at han har overlatt det meste av arbeidet i denne saken til støttespillerne, så han selv kan fokusere på kappgang.

– Vi jobber på et vitenskapelig plan, der jeg bidrar når jeg kan, men de har bedt meg om å ha hovedfokus på sport, og det er en god ting for meg, da kan jeg slappe av. Jeg vet at støttegruppen, med folk som Bjarne Østerud og Tore Skottland i spissen, prøver å få ut den informasjonen vi trenger for å vise at jeg er uskyldig, men ting tar tid. Vi får se hvor lang tid det tar.

Tysse mener støtten fra gruppen har vært helt avgjørende for ham.

– Jeg vil si at det er en stor del av grunnen til at jeg fortsatt er her. De har gitt meg svar på hva som kan ha skjedd og gjort det lettere for meg å legge saken bak meg, og fokusere på idretten. Uten dem hadde det vært fryktelig vanskelig, forteller Tysse.

– Det at han professoren i USA har dedikert et helt kapittel til saken min, viser bare hvor omstridt den er, vitenskapelig, og det er derfor vi jobber for å få fram fakta. I idretten må utøvere selv bevise sin uskyld, men det blir veldig vanskelig når systemet sitter på alle svarene man trenger for å kunne bevise det, sier kappgjengeren videre.

– Bevisst

Én av teoriene den såkalte støttegruppen jobber ut ifra i Tysse-saken, og som er grunnen til at folk som Schanke tror kappgjengeren er utsatt for et justismord, er det de mener er feiltolkninger av Tysses prøver fra 2010, og at dette er del av en dekkoperasjon for den italienske kappgjengeren Alex Schwazer. Han hadde nemlig også en prøve inne til analyse på det samme WADA-laboratoriet i Roma, på samme tidspunkt.

Ifølge støttegruppen ble begges prøver utsatt for en uoffisiell analyse, som ikke ble rapportert og det ble angivelig aldri bevist at Tysses prøve inneholdt CERA. Funn av ulike hormonmengder i prøvene til nordmannen, tyder også på at prøvene ikke var forskriftsmessig lagret, slik som laboratoriet hevdet. Schwazer gikk klar den gangen, men har senere blitt tatt for bruk av EPO.

Det var foran OL i London i 2012, to år etter at Tysse ble tatt, at italieneren ble avslørt for EPO-bruk og utestengt i tre år og ni måneder. I mai 2016 var han tilbake i konkurranse, men kort tid etter ble han igjen tatt. Det er fortsatt usikkert om Schwazer kan delta i Rio-lekene og en høring i idrettens voldgiftsrett rundt dette, skal være satt til fredag.

Denne gangen er det snakk om at Schwazer, ifølge den italienske avisen Gazzetta dello Sport, skal ha testet positivt på et anabolt steroid.

– I mine legøyne styrker dette mistanken om at det var en bevisst «mixup» mellom prøvene til Schwazer og Tysse i juli 2010, sier Tom A. Schanke.

Tysse selv ønsker ikke å si så mye om Schwazer på nåværende tidspunkt.

– Jeg har fått med meg at han skal ha saken sin opp nå og at det kan komme en avklaring fredag, men det er det eneste jeg vet om saken hans. Jeg har fått vite at det har skjedd, og så regner jeg med å få flere svar rundt dette når jeg er ferdig her i OL, sier Tysse til Nettavisen.

– Optimal oppladning

Før den tid kommer skal nordmannen altså i aksjon under Rio-OL. Til tross for at Tysse har 25 NM-gull i kappgang, har han fortsatt til gode å ta en internasjonal medalje. Det tror han heller ikke skjer i Rio.

– Jeg er overraskende rolig, men kjenner at spenningen begynner å bygge seg opp nå. Jeg har trent godt de ti-tolv siste ukene, det har vært en optimal oppladning. Jeg har fått mye mer overskudd enn jeg har hatt tidligere og gleder meg til fredag, sier han.

– I OL så heves nivået og det er plutselig dobbelt så mange som kjemper om topp tolv. Det er avgjørende, mer enn noen gang, at jeg fokuserer på meg selv, og gjør ting riktig. Jeg får være fornøyd med å komme i mål, så får vi telle opp da, sier kappgjengeren.

Tysse skal i aksjon på 20 km kappgang klokken 19.30 norsk tid.