Midt i en boligområde, like ved Øvsttunheimen i Bergen, ligger en liten skog kalt Hottentottskogen. Skogen er godt brukt av beboerne, skoleelever og barnehager i området.

Sammen med Øvsttun velforening har Bergen kommune merket skogen med flere skilt. Det får lederen ved Organisasjon mot offentlig diskriminering til å reagere kraftig.

– Jeg synes det er skammelig. Bergen kommune har nylig mottatt en integreringspris. Ordet hottentott er et rasistisk begrep brukt på Khoisan-folket i det sørlige Afrika. Jeg synes det er hårreisende at dette skjer i 2014, sier Akhenaton de Leon.

– RASISTISK BEGREP

Han forventer at kommunen fjerner skiltene umiddelbart.

– Bruk av skilt som er nedlatende og kategoriserer folkegrupper er ikke greit. Dette oppfattes av mange afrikanere i Norge som klassisk rasisme og en form for offentlig mobbing. Det burde de ansatte i kommunen forstå ellers bør man sende dem på mangfoldskurs.

Ordet hottentott har vært gjennom en stor offentlig debatt. I 2006 bestemte Cappelen forlag og Egners familie at sangen om Hoa skulle fjernes fra det nye opplag av Egners visebok. Begrunnelsen var at teksten i dag kan misforstås som en rasistisk skildring av afrikanere.

Også andre har fått påpakning for en ugrei hottentott-praksis. Sørholtet Barnehage i Ullensaker kommune hadde delt barn inne i en Hottentottklubb. I år fikk barnehagen beskjed om å legge ned klubben.

IKKE OFFISIELT NAVN

Seksjonsleder for park- og byrom i Bergen kommune, Rune Hesjedal, sier at skiltene ble satt opp for et par år siden.

– Skiltene er montert av Øvsttun velforening. Vi har gitt dem økonomisk støtte til skiltingen.

Hesjedal sier at skogen har fått navn av nærmiljøet og at det ikke er et offisielt navn.

– Det er beklagelig at noen føler deg støtt av skiltene. Vil kommer til å ta de negative tilbakemeldingene opp med velforeningen, sier han til BA.

BA har prøvd å få ta i styreleder ved Øvsttun Velforening uten å lykkes.