I dokumentaren «Lykkelandet» har NRK Brennpunkt avdekket at tiggernettverk i Bergen håver inn millioner.

Totalt 140 rumenere er sentrale i miljøet som driver med omfattende organisert tigging, gateprostitusjon og narkotikakriminalitet.

Bakmenn med fete seddelbunker skryter på Facebook.

Ingen av de unge mennene har jobb, men legger ut bilder av dyre biler, klokker og gull. I hjemlandet Romania finansierer virksomheten i Norge bygging av store hus.

Tømmes for tiggere

Dokumentaren ble sendt på NRK tirsdag kveld.

Onsdag formiddag er gatene i Bergen sentrum nesten tømt for tiggere. På Lido-hjørnet sitter en ung rumener og tigger. Folk haster forbi. Ingen stopper for å gi penger.

En eldre dame rister irritert på hodet i det hun passerer mannen.

– Jeg liker ikke at de sitter her. Det er bare lureri alt sammen. Det er bakmenn som tar alt sammen, sier hun.

I Strandgaten, der det normalt sitter flere tiggere, er det tomt.

Utenfor Seven Eleven på Torgallmenningen sitter en kvinnelig tigger. Hun ser vekk når BA prøver å komme i kontakt med henne.

Marcos Amano, daglig leder for Robin Hood-huset, forteller til BA at rumenerne som tigger eller samler flasker var preget av frykt, bekymring og redsel da de kom til Robin Hood-huset onsdag morgen.

– Det er vanligvis god stemning når de kommer om morgenen, men det var det ikke i dag. De fortalte at det som hadde møtt dem i dag ikke var det de vanligvis møter fra bergenserne.

Sparket og slått

Ifølge Amano fortalte flere at de hadde blitt sparket etter, slått, spyttet på og utskjelt.

– De hadde blitt kalt for hunder og «motherfucker», og bedt om å komme seg til helvete hjem, sier en rystet Amano.

– Det går rett og slett ikke an å oppføre seg slik. Jeg hadde trodd bedre om Bergens befolkning. De som holder på slik må besinne seg, og forstå at det går an å ha to tanker i hodet samtidig.

Amano understreker at det som vises i filmen er veldig alvorlig, og at det forhåpentligvis er noe politiet tar tak i og jobber videre med.

– Men denne dokumentaren viser ikke hele sannheten om de som tigger og plukker flasker i Bergen.

Han forteller at de som overnatter hos Kirkens Bymisjon hadde blitt orientert om dokumentaren i går kveld.

– Enkelte hadde også sett den på nettet, og gjenkjent seg selv. De forteller at de ikke har noe med dette nettverket å gjøre.

Robin Hood-huset skal vise dokumentaren i morgen med rumensk tolk, slik at de som ønsker det får vite hva som sies i dokumentaren.

Flere vil dra hjem

– Vi kan selvsagt ikke garantere at ingen av dem som bruker vårt tilbud er del av dette nettverket, men de gir ikke inntrykk av det. Uansett er det viktig å huske på at uansett om man er del av et organisert nettverk eller er her selvstendig, er de som sitter på gaten folk som har behov for hjelp og omsorg. Det som vises i dokumentaren er noen få personer som tjener seg rike på andres elendighet.  

– De er vel her, da, sier Amano på spørsmål om han vet hva det skyldes at det er så få tiggere synlig i bybildet onsdag.

Han forteller at de har hatt en jevn strøm av mennesker innom hele dagen, og at de har fått inn frivillige rumenske tolker for å prøve å snakke med så mange som mulig og høre hva de har opplevd og hvordan de har det.

– Mange gir uttrykk for at de ønsker å reise hjem, og vi bistår med å bestille flybilletter til de som har råd til det, eller se etter andre alternativer. De billigste billettene med Wizzair koster bare 149 kroner, så det klarer de fleste å skrape sammen.

Foreløpig har ikke noen av voldsepisodene blitt anmeldt.

– Vi oppfordrer alle til å anmelde. Vi har også informert byrådet om situasjonen.

– Fullstendig uakseptabelt

Visepolitimester Olav Valland bekrefter at politiet har fått informasjon om tiggerhetsen.

– Vi har fått opplysninger om at to personer er blitt utsatt for sjikanering og fysiske tilnærmelser, sier han.

Han sier politiet kommer til å etterforske hendelsene dersom de fått inn anmeldelse på sakene og ytterligere detaljer.

– Dette er fullstendig uakseptabel oppførsel. Disse menneskene har krav på beskyttelse og rettssikkerhet akkurat som alle andre, sier Valland, og henstiller folk til å bruke vett og forstand.

Patruljene er orientert om hendelsene, og er oppfordret til å være ekstra oppmerksomme når de er ute.

Vil ha tigger-møte

Torstein Dahle (Rødt) ber om at det avholdes et ekstramøte i komité for helse og sosial i Bergen kommune. Bakgrunnen er NRK-dokumentaren.

«Reaksjonene rammer utvilsomt også tiggere som ikke har noe med dette nettverket å gjøre, men som rett og slett er nødstedte mennesker», skriver han til sine politikerkolleger.

Videre skriver han:

«Det er stor fare for at reaksjonene nå vil kunne ramme mange uskyldige mennesker i en svært kritisk livssituasjon, der de virkelig ikke trenger å bli sparket og slått og spyttet på – oppå alle de andre problemene de har. Det er dessverre ikke alle som klarer å skille mellom hva som er politiets oppgaver, og hva som er akseptable former for engasjement fra alle oss som ikke har politioppgaver».

Han ber derfor om et ekstramøte for å diskutere saken og hva som er riktige tiltak fra Bergen kommunes side,  – utover det som allerede gjøres.

Også andre politikere har reagert på dokumentaren.

Bystyrepolitiker Silje Hjemdal (Frp) har fremmet et forslag til bystyret om å forby tigging.

Ifølge Midtsiden.no vil Os-ordfører Marie Bruarøy (H) og varaordfører Laila Marie Reiertsen (Frp) innføre tiggerforbud i Os kommune når politivedtektene skal oppdateres.

Avdekket stort nettverk

Brennpunkt-redaksjonen i Bergen har fulgt med på «tiggernettverket» siden de våren 2015.

 

Ifølge dokumentaren er det ført ut 100 millioner kroner fra Bergen til Romania de siste fem årene.

NRK presiserer at det i perioden de filmet, fra juni 2015 til desember 2016, også var tiggere i Bergen som ikke har noe med nettverket å gjøre.