Gå til sidens hovedinnhold

– Vi må ikke lukke øynene våre

Artikkelen er over 5 år gammel

Over 200 personer marsjerte mot det moderne slaveriet i Bergen lørdag ettermiddag.

Lørdag gikk tusenvis av mennesker over hele verden i tog gjennom arrangementet «Gå for frihet». For første gang var det også marsj i Bergen, og initiativtakerne er strålende fornøyd med oppmøtet og markeringen.

– Jeg blir helt rørt av at så mange har valgt å bruke av tiden sin en lørdag ettermiddag for å markere avstand til det moderne slaveriet og menneskehandel, sier en av initiativtakerne i Bergen, Tone Aano Svellingen til BA.

Les også: Prisen for et barn

Verdensomspennende

Arrangementet er et samarbeidsprosjekt som er ledet av A21, en global anti-menneskehandel organisasjon som er dedikert til å bekjempe slaveri og avskaffe urettferdighet i det 21. århundre. Her i Bergen er det blant annet menighetene i Frikirken og Salt Bergenskirken som står bak marsjen.

Markeringen er verdensomspennende, og i løpet av lørdagen gikk mennesker i tog i omkring 200 byer over hele verden, hvorav ni i Norge.

– Vi gjør dette for å markere at det er flere slaver i dag enn det var i perioden vi omtaler som slavetiden. Mange lukker øynene for at det er slaver også i Norge, og det ønsker vi å gjøre noe med. Vi må ta inn over oss at mennesker rundt oss blir utnyttet og brukt, sier Aano Svellingen engasjert.

Les også

Barn selges på internett

Fin markering

Like før klokken 1530 lørdag sto omkring 200 mennesker på rekke ved Lille Lungegårdsvann for å marsjere til Bryggen. De fleste var kledd i svart, mange hadde svarte paraplyer og plakater som de viste frem. Løpesedler ble delt ut, og det stille, mørkkledde toget vekket oppsikt blant solhungrige bergensere.

– Dette er en fin og verdig måte å markere en trist sak på. Det er viktig å rette fokus mot alle slavene som finnes, også her hjemme i Norge, sier deltaker Martin Pilskog.

Ifølge organisasjonen A21, som jobber med å bekjempe slaveri, holdes 27 millioner mennesker som slaver i dag. Hvert 30. sekund blir en ny person offer for menneskehandel, og snittalderen for når noen blir et offer for første gang, er 12 år.

Stemme for de stemmeløse

Venninnene Johanna Stueland (19), Vilde Martinussen (18) og Sara Borgehaven (19) deltok også i lørdagens markering.

– Hvorfor velger dere å delta på dette arrangementet?

De tre tenåringene ser på hverandre før Borgehaven tar ordet.

– Vi ønsker å være en stemme for de stemmeløse, sier hun.

De andre nikker.

— Dette er en utrolig viktig sak som vi ønsker å gi mer oppmerksomhet. Det er bra å kunne bidra med noe. Det er grusomt å tenke på at vi kanskje selv er med på å gi næring til slaveri, blant annet ved bruk av svart arbeid, sier Stueland.

De synes det er viktig at flere menigheter og Bergen som by står frem og markerer avstand til slaveri.

– Vi må sørge for at folk blir mer bevisste på problemet og gjør noe med det, sier Martinussen.

Les også

Bergenspolitiet har stadig nye menneskehandelsaker

Rørende

Underveis i den drøye halvtimen lange marsjen, får deltakerne mange positive tilbakemeldinger. Toget strekker seg omkring 200 meter som en lang, svart slange gjennom sentrum. Flere steder på veien passeres tiggere og gateartister.

– Dette har vært en rørende opplevelse. Jeg håper bare den har vært med på at flere får opp øynene for alle de triste skjebnene der ute, sier Aano Svellingen.

Kommentarer til denne saken