– Fartøyet gikk rundt i 08.30-tiden. Kjølen ligger i været, men vi vet ikke om den har nok oppdrift til å holde båten flytende, sier orlogskaptein Frode Bergesen ved Sjøoperasjonssenteret i Stavanger til Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

Sjøforsvaret utreder nå om det er mulig å redde skroget fra å synke de om lag 30 meterne til bunns i Harøyfjorden i Møre og Romsdal. Havaristen ligger nordvest for Flemsøya.

– Det er viktig for oss å berge restene av skroget, slik at undersøkelseskommisjonen kan klare å finne ut hvorfor brannen brøt ut, sier Bergesen.


Eksploderte
Marinefartøyet startet å brenne etter en eksplosjon i eller i tilknytning til maskinrommet i 07-tiden tirsdag morgen. Slokningsarbeidet foregikk gjennom hele tirsdagen, men ble avsluttet ved midnatt, i frykt for at fartøyet ville synke. I morgentimene onsdag brant det fortsatt enkelte steder, men de siste flammene slukket da «Orkla» kantret.

Forsvaret har åtte andre fartøy av samme typen som «Orkla», og er meget opptatt av å finne ut hva og hvordan noe i eller ved maskinrommet uten forvarsel eksploderte og utløste den kraftige brannen.

Det utredes nå om skroget er sterkt nok til å bli hevet, eller om det skal tas i bruk en lekter.

11 røykskadd
11 av mannskapet på 33 fikk lettere røykskader i brannen, men tilstanden til disse skal være bra onsdag. Samtlige av besetningen har vært gjennom en legesjekk etter brannen.

Mannskapet tilhørte 1. MR skvadron ved Haakonsvern i Bergen.

Fartøyet inneholdt 40 kubikkmeter dieselolje, men mesteparten av oljen skal ha brent opp i brannen. Det er imidlertid rapportert om en tynn oljefilm i området, og kystvakten har satt ut lenser rundt havaristen.