Oselveren kåret til Norges nasjonalbåt

Dette bildet er fra båtmessen "Dra til Sjøs 2007" i Arenum i Solheimsviken. Det var ikke mange trebåter å se på messen, men Oselververkstaden på Os stilte selvsagt med en Oselver (15.02.07).

Dette bildet er fra båtmessen "Dra til Sjøs 2007" i Arenum i Solheimsviken. Det var ikke mange trebåter å se på messen, men Oselververkstaden på Os stilte selvsagt med en Oselver (15.02.07). Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Oselveren vant med 18.000 stemmer over trøndernes åfjorbåt.

DEL

I hele sommer har Redningsselskapet kjørt en avstemning der tradisjonbåtene langs kysten konkurrerer om å få bære tittelen «Norges nasjonalbåt». Avstemningen skjedde gjennom stemming via SMS.

Kampen om tittelen har under hele avstemningen stått mellom oselveren og åfjordbåten fra Trøndelag.

Klokken 1200 i dag ble avstemningen avsluttet. Oselveren vant med 115.469 stemmer, åfjorbåten fikk 97.431 stemmer, mens norlandsbåten kom på tredjeplass med svake 2640 stemmer.

Historisk er Oselveren en bruksbåt, og den ble benyttet til fiske og transport langs Vestlandkysten gjennom generasjoner. Som eneste sted i landet er Oselveren fortsatt i full produksjon i Oseververkstaden på Os, og båten er i dag mye brukt til rekreasjon gjennom seiling og roing.

Trebåten har båtbyggertradisjoner som kan spores tilbake til vikingtiden, og er således en verdig vinner av tittelen som Norges nasjonalbåt.

Les mer om avstemningen på Redningsselskapets hjemmeside.

Artikkeltags