Overveldet over all støtten

Miljøarbeider Monica Gjetli, Bjørn L. Espeland og Endre Sognes følte seg overhodet ikke velkomne på Mandarinen kafé på Sletten senter.

Miljøarbeider Monica Gjetli, Bjørn L. Espeland og Endre Sognes følte seg overhodet ikke velkomne på Mandarinen kafé på Sletten senter. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Miljøarbeider Monika Gjetle har blitt nedringt av folk som vil gi sin støtte etter gårsdagens oppslag i BA.

DEL

– Både kollegaer, bofellesskaper og pårørende til funksjonshemmede har kommet med tilbakemeldinger. Det har utelukkende vært positive henvendelser, forteller Gjetle til BA.

FORDOMMER: I går fortalte hun om opplevelsen hun og tre av beboerne på Christiegården dagsenter hadde da de ble bedt om å forlate Mandarinen kafe på Sletten senter.

Kafelederen mente det var uhygienisk å ha de psykisk utviklingshemmede der, ettersom hun var redd de skulle sikle på maten.

– Responsen har vært litt overveldende, men det er bra at det kommer noe positivt ut av dette, sier Gjetle.

– Det viser at Norge ikke er fordomsfritt. Fordommer mot psykisk utviklingshemmede har vært en glemt problematikk i mange år, fortsetter hun.

Like etter den ubehagelige episoden ble gruppen kontaktet av en av de andre gjestene.

Vedkommende ga dem 200 kroner med beskjed om å stå på, og gå og kose seg et annet sted.

– Vi hadde ikke tid til å gå mer på kafe den dagen, men pengene har vi spart til kafebesøk i neste uke, forteller Gjetle.

MOBBING: I etterkant av avisoppslaget har Funksjonshemmedes fellesforbund varslet at de vil klage kafeeieren inn for likestillings- og diskrimineringsombudet.

– Dette er den verste saken jeg har hørt om. Jeg har heldigvis aldri før opplevd at en gruppe mennesker har blitt så til de grader mobbet og trakassert, sier fylkessekretær i FFO Hordaland, Jens Olav Johannesen til BA.

– Vi sender av gårde et brev til likestillings- og diskrimineringsombudet i dag. Jeg mener at dette bør få alvorlige konsekvenser for denne kafeeieren, fortsetter han.

Leder for Mandarinen Cafe uttalte i gårsdagens BA at hun synes det er merkelig at psykisk utviklingshemmede tas med på offentlige steder i Norge.

– Jeg priser meg lykkelig for at det norske samfunnet er kommet dit hen at også disse gruppene blir inkludert i samfunnet, sier Johannesen.

Artikkeltags