– På en slik dag kan alt gå galt

Generalpresident Per Jonny Olsen i foreningen for overtroiske i Saltdal, i den såkalte Attletklubben.

Generalpresident Per Jonny Olsen i foreningen for overtroiske i Saltdal, i den såkalte Attletklubben. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Per går med hjelm og surstoffapparat i dag.

DEL

Fredag den 13. er kjent som den store ulykkesdagen. Nå går den mot slutten. Også for Per Johnny Olsen i Saltdal i Nordland. Der har det i mange år vært organisert aktivitet knyttet til dagen. Flere av kommunens innbyggere er nemlig samlet i troen på at det sannsynligvis vil skje en ulykke denne dagen.

En av dem er generalpresident Per Jonny Olsen i foreningen for overtroiske i Saltdal, i den såkalte Attletklubben, melder Nettavisen.

- På en slik dag kan alt gå galt og jeg holder en svært lav profil, sier Olsen som i dag har utstyrt seg med hjelm, redningsvest og transportabelt surstoffapparat i tilfelle en ulykke skulle inntreffe, skriver saltenposten.

PARASKAVEDEKATRIAFOBI

I år er det i tillegg fredag den 13. hele tre ganger: I januar, april og juli. Dette har ført til at Olsen ifølge han selv har brukt mye tid og energi på å bekymre seg.

– Det går mye tid til destruktive tanker på slike dager, sier han.

Generalpresidenten har følgende råd til andre med såkalt paraskavedekatriafobi, eller angst for fredag den 13.

– Opphold dere i åpent lende, der du er forskånet for muligheten for ras, gjerne på en liten høyde der flommen ikke tar deg. Ha med nødvendig sikkerhetsutstyr, i tillegg til eventuell telefonisk kontakt med alle nødnumrene, slik at man er litt forberedt dersom noe skjer, sier han med et glimt i øyet til NRK Nordland.

JACK DANIELS I KJELLEREN

Til Nettavisen opplyser Olsen at han har overlevd dagen så langt, men uttrykker sterk bekymring for de resterende timene som er igjen av døgnet.

– Foreløpig har det ikke skjedd noen ulykker, men dagen er fortsatt lang og mye galt kan skje, sier han.

– Hvordan skal du tilbringe de resterende timene på sikrest mulig måte?

– I hele formiddag har jeg sittet på et jorde utstyrt med hjelm, redningsvest og surstoffapparat. Når det går mot kvelden skal jeg trekke ned i murkjelleren og låse meg inne med en flaske whisky, sier den profesjonelle bekymreren med et spor av optimisme i stemmen.

NYE FORBEREDELSER

Her skal han sitte fram til mandag. Da starter han forberedelsene til neste fredag den 13, som er i juli.

– På mandag går jeg i gang for fullt med å legge nye strategier. Selv om man ikke kan bli utsatt for snøras om sommeren, kan det meste annet gå galt. Man kan aldri bekymre seg nok, mener han.

– Har du et motto?

– Før var jeg i tvil, men nå er jeg sannelig ikke sikker lenger.

FÆRRE ULYKKER

Selv om fredag den 13. blir forbundet med ulykke, så er det faktisk registrert færre ulykker, dersom vi skal tro forsikringsselskapet Tryg.

Ifølge skadestatistikken deres ligger bilskader på fredag den 13. på 16 prosent under gjennomsnittet for en vanlig dag, mens antall reiseskader ligger 2,5 prosent under snittet.

  • Har du opplevd noen uhell på en fredag den 13? Eller er det en lykkedag for deg? Skriv i kommentarfeltet under.

Artikkeltags