Parkens brukere aner ingenting om kommunens planer

BA traff en titalls rusavhengige i Nygårdsparken tirsdag formiddag. Ingen av dem vet hvor de skal gjøre av seg når portene til Nygårdsparken stenger, og sier at de synes det er en dårlig idé. Ingen av dem BA snakket med kjente til tilbudet som kommunen skal ha klart til dem når parken stenger.

BA traff en titalls rusavhengige i Nygårdsparken tirsdag formiddag. Ingen av dem vet hvor de skal gjøre av seg når portene til Nygårdsparken stenger, og sier at de synes det er en dårlig idé. Ingen av dem BA snakket med kjente til tilbudet som kommunen skal ha klart til dem når parken stenger. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

De rusavhengige BA har snakket med er sterkt negative til at parken skal stenge. Samtidig er det klart at kommunen har en jobb å gjøre med å informere om hva som skal skje.

DEL

– Nå må dere gi dere. Parken kommer ikke til å bli stengt!

Det er den 39 år gamle mannens reaksjon når BA spør hva de tenker rundt den kommende parkstengingen.

Andre lurer på når det kommer til å skje.

– 25. august? Da har vi jo hele våren og sommeren da, sier en 47 år gammel dame lettet.

– INGEN TILBUD TIL OSS

I BA i går kunne de lese om planene til kommunen, Helse Bergen og politiet som nå begynner å ta form, fire måneder før Nygårdsparken stenger for rehabilitering.

Når den åpner igjen, er de rusavhengige ikke velkommen.

De det gjelder har ikke fått med seg mye av planene for det som skal skje før og etter den 25. august, men de er enige om en ting: Det er ikke en god idé.

– Hvorfor kan vi ikke bare få være her da? Hvorfor må de jage oss? De holder ingen av løftene de ga oss etter forrige gang de prøvde å stenge parken, sier den 47 år gamle damen.

Hun har vanket i parken siden hun var tyve, forteller hun, og vil helst bare være i fred her oppe.

– Hva skal vi gjøre? Skal vi trekke ned på Torgallmenningen og henge der?

– Hva tenker dere om tilbudene kommunen skal lage til dere? Er det noe dere kommer til å ville oppsøke?

– Tilbud? Det er vel ingen som lager tilbud til oss, sier den 39 år gamle mannen.

– De skal lage MO-senter på Wergeland og på Nesttun ?

– Skal vi henge på et senter? Spør en mann.

– Nei, det blir nesten sånn som Strax-huset, forklarer en 35 år gammel dame.

Hun har hørt om tilbudene som skal komme, men har ingen tro på dem.

– Hva med oss som ikke er inne i et program da, som ikke har noe tilbud?

BA forklarer at et av tilbudene som skal komme er et lavterskel LAR-tilbud.

En 47 år gammel mann som har vært i parken i hele sitt voksne liv, fnyser høylytt.

– Jeg hadde holdt meg unna heroin i seks og ett halvt år, men fordi jeg ikke møtte til en eller to avtaler fikk jeg ikke metadon. Da var det rett tilbake på heroin. Ellers blir jeg syk.

– VIL TREKKE TIL SENTRUM

Også han tror at stengingen av parken vil føre til at brukerne trekker ned i sentrum.

– Det kommer til å bli åpenlys narkotikabruk, tyverier og vold. Folk kommer til å gå med kniv i sentrum, tror mannen. Et par yngre menn som sier at de ikke ruser seg nå lenger, mener at det vil bli lettere å få tak i narkotika for unge etter at parken er stengt.

– Her oppe kjenner vi igjen folk, vi vet hvem som bruker og hvem som ikke gjør det. Vi prøver å passe på at ikke de alt for unge får kjøpe. Drar alle ned til sentrum, blir det mindre oversiktlig, sier en 21-åring.

– Unge kommer til å henge utenfor kjøpesentrene i bydelene og ruse seg, tror hans jevnaldrende kamerat.

Personene BA snakker med er setter ikke pris på politiets økte innsats mot miljøet.

– De sier kanskje at de skal gå etter selgerne, men de går like mye etter oss. De ransaker oss og tar fra folk dosene sine, selv om de ser at vi er syke. De har vært her flere ganger i dag, sier den 35 år gamle kvinnen.

JOBBER MED INFORMASJON

Ruskoordinator i kommunen, Marit Grung, sier til BA at de jobber med å få informasjonen ut til brukerne av parken.

– De som driver gatenære tiltak informerer dem om tiltakene som kommunen har satt i gang når de treffer på dem, forteller hun.

– I tillegg jobber vi med å utarbeide skriftlig informasjon i form av brosjyrer, om alt fra åpningstider til de ulike tilbudene som skal finnes på de forskjellige MO-sentrene. Dette skal distribueres i miljøet.

– SUMMEN ER LANGT FRA NOK

Synnøve Fluge, nabo til Nygårdsparken, er langt fra beroliget etter å ha lest om kommunen sine planer.

– Det er ikke noe nytt i det som ble presentert i BA i går. Det er de samme tiltakene vi har hørt om fra kommunen sin side i lengre tid, og det er ikke beroligende, sier hun.

Fluge har i lengre tid engasjert seg for å få kommunen til å gjøre noe med problemene som er i og rundt Nygårdsparken.

Da sosialbyråd Dag Inge Ulstein annonserte at parken skulle stenges denne sommeren, mottok Fluge det som en gladnyhet.

Men nå hun dypt bekymret for at kommunes plan for å hundre at rusmiljøet bare sprer seg til andre steder, er for dårlig.

BEDRING I NÆRMILJØET

– Jeg tror og håper jo at det vil bli en bedring i området der vi bor. Det kan jo antakeligvis ikke bli mye verre. Men det betyr ikke at jeg ønsker å føre de samme problemene over på noen andre, sier Fluge til BA.

Hun tror ikke at tilbudene på MO-sentrene som kommunen har planlagt på Nesttun og Wergeland vil være nok for å lokke rusmisbrukere dit.

– Hvem er det som mer så naiv at de tror en som er på jakt etter heroin vil sette seg på Bybanen til Wergeland, der vedkommende blir tilbudt en kopp te?

– Kommunen virker veldig sikre på at den planen de har vil fungere?

– Ja, og det skjønner jeg ikke helt. Det de har klart å kommunisere til oss er ikke egnet til å berolige, men kanskje det kommer av at det er dårlig kommunikasjon. Jeg skulle gjerne likt å vite mer konkret hva som gjøres, som for eksempel hvor ofte de ulike etatene møtes, i hvor stor grad kommunen skal for lite seg på frivillige organisasjoner som Kirkens Bymisjon.

Fluge understreker at hun har stor tiltro til politiet og Helse Bergen sine tiltak.

– Politiet skal gå inn med 90 politifolk. Hvorfor er ikke kommunen samtidig på plass med 30 sosialarbeidere, som driver oppsøkende virksomhet?

– Politiet har kommunisert tydelig ved gjentatte anledninger at de ikke har lyst å jage slitne rusmisbrukere over hele byen. Da må det være nok kommunale tiltak til rusmisbrukerne, så de har andre tilbud. Det holder ikke med det helsetilbud, de sosiale tilbudene må også være der.

– BØTTE PÅ MED TILTAK

– Hvilke tiltak mener du at burde vært på plass for at dette skal lykkes?

– For det første burde det vært et sentralt plassert MO-senter, et sted der det ikke bor mange barnefamilier, Gamle brannstasjonen har vært lansert, og det kunne fungert, sier Fluge.

– Besøket på Strax-huset sank dramatisk etter at det flyttet, det mener jeg viser at det bør være et tilbud i sentrum.

Hun mener at det burde kommet i tillegg til MO-sentre med differensiert tilbud i bydelene.

– Det burde bare blitt pøst på med tiltak som virker. Og forebygging, så klart. I den andre enden av en rushistorie er det nesten alltid svik fra voksne.

NARKODOMSTOLEN ER PARAT

I hvert fall så langt de har fått midler til programmet, som er ut året.

– Vi har kapasitet til å ta imot flere saker, dersom det bli aktuelt når Nygårdsparken har stengt, sier Ingunn Seim, ND-leder i Bergen.

ND er forkortelse for Narkotikaprogram med domstolskontroll, som er en ordning som finnes i Bergen og Oslo. Programmet innebærer at rusmisbrukere som ellers ville blitt dømt til ubetinget fengselsstraff for kriminelle handlinger, i stedet kan dømmes til å følge et rehabiliteringsprogram.

I Bergen er ND et samarbeid mellom kriminalomsorgen, friomsorgen. Helse Bergen, Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune.

De tilbyr også ulike aktiviteter og tilbud som kan føre til en positiv endring i den dømte sitt liv.

– Vi ønsker jo egentlig at dette tilbudet skal utvides, slik at det også kan tas i bruk i andre byer, sier Seim til BA.

Etter 2014, som er så langt det er tildelt midler, er det imidlertid ikke bestemt hva som skjer med programmet.

Artikkeltags