Pedofili-saken startet i Bergen

Artikkelen er over 5 år gammel

Nå er en amerikaner bosatt i Hollywood dømt til 20 år i fengsel.

DEL

En amerikaner bosatt i Hollywood, ble dømt til 20 års fengsel etter samarbeid mellom FBI og politi i Bergen, skriver NRK.no.

TIPS FRA NORGE

Amerikaneren fra Hollywood var den første utlendingen norsk politi tipset om etter at den store pedofili-ringen ble avdekket.

Utgangspunktet for opprullingen av nettverket var eks-politimannen Johan Martin Vie som ble tatt som del av den omfattende ringen, der pedofile delte overgrepsbilder med hverandre, ifølge NRK.no.

Vie-saken er blant de mest omfattende overgrepssakene som har vært avdekket i Norge. Nettverket Vie var en del av, har hatt navnet «Lost Boy», og bilder fra det samme nettverket, dukket opp på amerikanerens datamaskin, og førte til at han ble dømt, skriver NRK.no.

STARTET MED CHATTING

Det hele startet med at 15 år gamle Martin Krossnes chattet med en person han trodde var på samme alder, skriver NRK.

Krossnes avtalte å møte personen på Torgalmenningen, men traff i stedet en mann i slutten av 30-årene. som ville ha han med til et hotellrom.

Krossnes sa nei til dette, og tok i stedet kontakt med politiet.

– Det hele startet med dette møtet i Bergen, forteller politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt til NRK, og sier videre til kanalen at det er tilfredsstillende at det internasjonale samarbeidet har fungert veldig godt i denne saken.

INTERNASJONALT SAMARBEID

Vie-saken førte til en dom på ti års forvaring, og omfatter overgrep mot åtte gutter i Romania, tre i Brasil og sju i Norge. Guttene var i alderen fra 10-17 år, skriver NRK.

I januar 2009, ble to etterforskere fra Bergen med da amerikanerens leilighet ble ransaket.

Tre år senere er han dømt. Dette er den andre amerikaneren som blir dømt i saken, da en annen mann er dømt til 15 års fengsel i «Lost boy»-nettverket.

Politi fra mange land har vært involvert i etterforskningen av nettverket, skriver NRK.

– Etter den opprullingen vi hadde, og det samarbeidet vi har hatt med politiet i Italia, Romania, USA og Brasil, er det en rekke personer i mange land som har blitt pågrepet, sier Krogvold til NRK.

Artikkeltags