VG felt på fem punkter for dekningen av dansevideoen med Giske

Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, under behandlingen av klagen på VGs dekning av den omstridte dansevideoen med Trond Giske i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, under behandlingen av klagen på VGs dekning av den omstridte dansevideoen med Trond Giske i Pressens Faglige Utvalg (PFU). Foto:

PFU feller VG på fem punkter for dekningen av dansevideoen med Trond Giske. VG er også felt for evalueringsrapporten om dekningen.

DEL

VG er felt for brudd på de fem punktene 3.2, 3.3, 3.7, 3.9 og 4.13 i Vær varsom-plakaten. For punkt 3.3 og 3.9 er de også felt for evalueringsrapporten om dekningen.

Dette er den mest omfattende fellelsen noensinne i PFU.

VG har erkjent brudd på alle fem punkter, men ikke for evalueringsrapporten.

Klageren i saken er Sofie, som ble sitert i den opprinnelige VG-saken om dansevideoen 21. februar i år. Hun ønsker ikke å gå ut med sitt etternavn.

I VGs sak fra 21. februar omtaler avisen en kort videosnutt hvor Sofie og Ap-politiker Trond Giske danser på Bar Vulkan i Oslo – en episode hun selv opplevde som uproblematisk, men som fikk en helt annen fremstilling i VG.

– Skamplett

PFU kom med kraftig kritikk av VG under møtet.

– Det er en skamplett i norsk pressehistorie hva gjelder arbeidsmetode, og det er jeg veldig lei meg for på vegne av min stand, sa journalist Liv Ekeberg, som er en av elleve personer i utvalget som har behandlet klagen.

Ekeberg sa videre at saken er skadelig for publikums og potensielle kilders tillit til hvordan journalister jobber.

Tok for lang tid

– Det er viktig at dette blir snudd og vendt og diskutert. Det er bra at VG har gått såpass langt i erkjennelse av feil. Med det sagt, tok det altfor lang tid før den erkjennelsen kom og det omstridte sitatet ble trukket, sier hun.

Øyvind Kvalnes omtalte saken som presseetisk omfattende.

– Jeg ser for meg at dette er en sak både mediene selv og journaliststudenter kommer til å henge seg opp i lang tid. Her er det mye lærdom om hvordan man ikke skal forholde seg til kilder, sa Øyvind Kvalnes.

Fakta om VGs dekning av Giskes dansevideo

* I februar var Ap-politiker Trond Giske sammen med en partikollega på Bar Vulkan i Oslo der Giske ble filmet dansende med en ung kvinne. Måneden før hadde han trukket seg som nestleder i partiet som følge av flere varsler knyttet til blant annet seksuell trakassering.

* VG skriver om saken 21. februar der kvinnen blir sitert på at «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye.» Til NRK sier hun imidlertid at situasjonen ikke var ubehagelig, og at det hele var helt uproblematisk.

* 20. mars går kvinnen, som heter Sofie, hardt ut mot VG for måten hun har blitt behandlet på av avisen. Hun hevder avisa med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat som skapte et helt feil bilde av situasjonen. VGs sjefredaktør Gard Steiro beklager saken.

* Dagen etter har VG krisemøte, avisen tar selvkritikk, journalisten får ikke lenger jobbe med egne saker.

* En snau uke senere legger VG fram sin interne gransking av saken. Avisen konkluderer blant annet å ha sviktet i håndteringen av Sofie som intervjuobjekt. Hun er ingen profesjonell kilde og er blitt satt under sterkt press.

* I mai klaget kvinnen VG inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). Hun skriver blant annet at hun er blitt brukt av VG og Fagforbundet «til fordel for et politisk spill jeg aldri ville ta del i».

* I sitt svar erkjenner VG at de har brutt god presseskikk på fem punkter i saken om Giske-videoen.

Artikkeltags