Pingvinene nektes vaksine

Artikkelen er over 13 år gammel

Akvariet i Bergen vil vaksinere pingvinene sine mot den fryktede fugleinfluensaen. Nei, sier Mattilsynet.

DEL

Den dødelige fugleinfluensaen er nå påvist i Nigeria, og i går i Italia, Hellas og Bulgaria. Smitten har også nådd Tyrkia.

Akvariet i Bergens åtte Gentoo-pingviner kan risikere å bli smittet. Derfor har Akvariet søkt Mattilsynet om å få vaksinere dem.

Men nylig kom svaret. Det ble nei.

- Pingvinene er utrolig viktige for oss. Vi kommer til å søke igjen på bakgrunn av de nye landene som har fått smitten, sier direktør Kees Ekeli til BA.

TREKKFUGLER

Mandag vil han og Akvariets veterinær Nils Reither sette seg inn i den nye situasjonen.

- Smitten er helst forbundet med trekkfugler. De norske trekkfuglene kommer oftest fra Nord-Afrika. Blir den påvist der kan det forverre situasjonen, sier Ekeli.

WHO frykter at fugleinfluensaen vil spre seg raskt i Afrika.

I avslaget fra Mattilsynet heter det at «på bakgrunn av dagens situasjon er det inntil videre besluttet at nødvaksinering mot aviær influensa ikke skal gjennomføres ved et utbrudd i Norge».

- Det var overraskende, sier Akvariet-direktøren.

Mattilsynet begrunner avslaget blant annet på bakgrunn av tettheten av mottagelige flokker i området, risikoen for spredning fra infiserte flokker og dokumentert effekt av tilgjengelige vaksiner.

Likevel mener tilsynet at det er behov for en nøye utredning om Norge skal iverksette nødvaksinering.

KRISEPLAN

Dersom smitten skulle nå Hordaland, vil Akvariet iverksette en kriseplan som innebærer å evakuere pingvinene til et anlegg i Øygarden.

- Ikke bare vil Akvariet bli en attraksjon fattigere, men parringssesongen starter om en måneds tid. Vi håper på en unge eller to i år. Skulle influensaen komme blir parringen ødelagt, sier Ekeli.

– Vi følger situasjonen nøye, og søker løsninger hele tiden, avslutter han.

Artikkeltags