– Politikerne er utdaterte når det gjelder den teknologiske utviklingen. De har bakgrunn fra en tid da internett ikke eksisterte, sier leder i Hordalands-avdelingen av Piratpartiet, Øyvind A. Hol, til BA.

Piratpartiet ble dannet så sent som 16. desember i fjor. Nå har de samlet nok støtte til å stille til stortingsvalget til høsten.

IKKE FORBEREDT

– Hordaland blir et sentralt fylke for partiet til valget. Men vi har foreløpig ikke bestemt hvem som skal stå på toppen av listen her i Hordaland, sier Holm.

Han mener lovverket ikke er forberedt på den nye tid.

– Loven berører kopiering av bøker, men ikke hvordan man skal forholde seg til kopiering av filer og andre data, sier Holm.

Grunnprinsippene til partiet er full åpenhet i statsforvaltningen, personvern på internett, samt mer og bedre bruk av IT og teknologi for å få til et best mulig demokrati. Alt skal være fritt tilgjengelig på nettet.

– Det som skiller Piratpartiet fra andre partier er fokuset på åpenhet. Derfor ønsker partiet å fremstå så tilgjengelig som mulig.

Sånn sett vil partiet forandre det politisk landskapet ved å ta i bruk direktedemokratiske prinsipper.

OVERGREP OG KRENKELSE

De argumenterer sterkt imot datalagringsdirektivet til EU, som sikrer at all informasjon på internett blir liggende i ti år.

– Det er et overgrep og en krenkelse av personvernet. George Orwell skrev om overvåkingssamfunnet i boken «1984». Nå går vi stadig raskere og mer takfaste skritt mot et slikt samfunn, sier Bjørnar Nicolaisen.

Verken høyre eller venstre

Av de fire BA møter, er Øyvind og Ørjan Langbakk datakonsulenter. De går med på at vi kaller dem nerder. Bjørnar Nicolaisen er manager for et «extrem metalband».

Nestleder Ståle Olsen deltok på sin side i «Kvitt eller dobbelt» i 1985. Hans spesialitet var romanfiguren Morgan Kane.

– Er dere på høyre- eller venstresiden?

– Ingen av dem. Det blir helt feil å kategorisere oss på den måten.