Disse tiltakene iverksettes for å gjøre 17. mai-feiringen trygg

17. mai 2016 
Wesselengens Bataljon

17. mai 2016 Wesselengens Bataljon Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tunge kjøretøy blir forbudt i hovedprosesjonen på 17. mai, og politiet bevæpner seg. I tillegg blir sentrum stengt for privatbiler hele dagen.

DEL

I år vil politiet iverksette både synlig og ikke synlige tiltak.

– Vi går ikke ut med detaljer om tiltakene, men det folk vil merke er mer politi, et bevæpnet politi og noen flere fysiske og bemannede trafikksperringer i Bergen sentrum. Vi ønsker at folk feirer nasjonaldagen som vanlig, sier leder for felles operativ enhet i Vest politidistrikt, Morten Ørn, til BA.

Stengt hele dagen

Vanligvis er sentrum stengt for all biltrafikk fra klokken 0700 til klokken 1500 på nasjonaldagen. I år blir det forbudt for privatbilister å kjøre gjennom sentrum hele dagen.

– Fra klokken 1500 åpnes sentrum for kollektivtrafikk. Fra klokken 2400 åpnes det for privatbiler. Dette vil vi kommunisere ut på en grundig måte, sier Morten Ørn.

Han understreker at det ikke foreligger noen konkret trussel mot årets 17. mai-feiring, og at politiet forholder seg til den nasjonale trusselvurderingen.

– Våre sikkerhetstiltak er kun å være «føre var». Innenfor de rammer vi er gitt, gjør vi alt for å sikre en trygg feiring. Vi har et godt samarbeid med øvrige beredskapsaktører, kommuner og arrangører. Vi har sammen og enkeltvis bred erfaring med store arrangementer, sier Ørn.

– Bilene er blitt større og større

17. mai-komiteen i Bergen har i en årrekke forsøkt å få tunge kjøretøy bort fra prosesjonen – nå har de lykkes.

– Vi har sett at bilene har blitt større og større – lastebiler har blitt til trailere. Av hensyn til sikkerheten til publikum er det viktig å få redusert dette, sier komiteleder Erik Næsgaard til BA.

– Tidligere har de som trenger biler hevdet at de ikke får tak i mindre biler. Nå har nøstet opp i og løst dette. Vi er veldig godt fornøyde med å ha fått til dette, fortsetter han.

Vil ha flere på ærestribunen

Trafikkregulering og sikkerhetstiltak overlates Næsgaard til politiet, men har flere andre ting han vil trekke frem fra programmet for grunnlovsdagen.

– Kapproingen ble revitalisert i fjor. Den blir videreført med flere lag og mer festivitas i år. Ved hjelp av Lions sørger vi også for at flere skal benytte seg av ærestribunen på Torgallmenningen, forteller festgeneralen.

Han har tro på både god stemning og strålende sol under feiringen.

– Vi har gode forbindelser her, så vi regner med at været holder seg til 17. mai.

Det var BT som først meldte om dette torsdag ettermiddag.

Artikkeltags